"Včera (v úterý - pozn. ČTK) dva neznámé letouny narušily náš vzdušný prostor," popsal incident turecký prezident. "Během pěti minut dostaly deset varování. Jeden z nich se pak vrátil do Sýrie, druhý ale pokračoval v letu. Naše F-16 pak zahájily palbu a sestřelily ho. Až pak se ukázalo, že letoun patřil Ruské federaci. Některé části dopadly na turecké území a zranily dva naše občany," řekl Erdogan.

Americké bezpečnostní zdroje agentuře Reuters sdělily, že ruský letoun byl zasažen v syrském vzdušném prostoru po krátkém proniknutí nad Turecko. Washington se při svém hodnocení opírá o tepelnou stopu letícího stroje.

Turecko ale v dopisu Radě bezpečnosti OSN uvedlo, že ruský Su-24 sestřelilo ve svém vzdušném prostoru. Letadlo proniklo do hloubi více než dvou kilometrů a setrvalo tam 17 vteřin, uvádí turecký dopis.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že Rusko bude pokračovat v leteckých úderech proti organizaci Islámský stát (IS), a to i proti cílům umístěným v blízkosti syrsko-tureckých hranic. "Přivítali bychom, kdyby se teroristé a ozbrojenci drželi od tureckých hranic dál, ale bohužel se uchylují na syrské území při hranicích s Tureckem," řekl Peskov. "Ruské operace budou nepochybně pokračovat," dodal.

Peskov řekl, že mezi prezidenty Turecka a Ruska po úterním incidentu žádné kontakty nebyly. Na dotaz, jak nyní vypadá rusko-turecký dialog, Peskov odpověděl: "Nevypadá nijak, žádný teď není".

Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes v Ankaře prohlásil, že jeho země ponechává otevřené komunikační kanály s Ruskem. Neuzavřela je prý ani po sestřelení ruského vojenského letadla.