Vítěz voleb a někdejší zámožný podnikatel se hodlá zaměřit především na ekonomické změny, což dal najevo ve svém dnešním prvním setkání s novináři v roli zvoleného prezidenta. Hodlá prý učinit zásadní změny ve fungování vládních úřadů, zrušit přísná omezení pohybu kapitálu uplatňovaná dosavadní prezidentkou či zavést jednotný směnný kurz argentinského pesa. Konkrétní plán včetně podoby nové vlády chce představit na konci tohoto týdne.

"Je na to ještě šest dní, takže vás prosím o trochu trpělivosti," řekl podle deníku La Nación.

Macriho stoupenci jeho úspěch mohutně slavili už v neděli večer místního času (po půlnoci v pondělí SEČ) v centru hlavního města, davy lidí se sešly zejména pod známým obeliskem na třídě Avenida 9 de Julio. Macri v té chvíli označil neděli za historický den. "Je to začátek nové éry, která nás dovede k příležitostem nutným k tomu, abychom mohli růst a rozvíjet se," řekl nově zvolený prezident v sídle svého štábu. Do úřadu bude nová hlava státu uvedena 10. prosince.

Macri sice získal mnohem menší převahu, než předpovídaly průzkumy veřejného mínění, jeho vítězství však Scioli uznal již v neděli v průběhu sčítání hlasů. "Hájil jsem s veškerým nasazením své myšlenky a to, čeho se podařilo dosáhnout, osud voleb se ale už zdá být definitivní," dal guvernér provincie Buenos Aires najevo, že hodlal pokračovat v politice končící prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové a jenž těsně vyhrál první kolo voleb.

Prezidentské volby k urnám přilákaly vysoké množství téměř 81 procent voličů, což je o téměř dvě procenta více než při minulých volbách, kdy jasně zvítězila Fernándezová už v prvním kole. Šlo o vůbec první hlasování v moderní historii Argentiny, které muselo rozhodnout až druhé kolo. Podle některých názorů byly referendem o tom, zda má země pokračovat v levicově orientované politice.

Ještě před 100 lety byla Argentina považována za jednu z nejbohatších zemí světa, v posledních desetiletích jde ale od jedné ekonomické krize ke druhé. Představitelé Argentiny nebyli v posledních letech ochotni otevřít trh a prosazovali štědré sociální programy.

Úspěch pravice ve volbách hlavy státu ukončil v této jihoamerické zemi dvanáctiletou éru zvanou kirchnerismus, během níž post hlavy státu zastával nejdřív Néstor Kirchner a posléze jeho manželka Cristina Fernándezová Kirchnerová. Ta už přes svou obrovskou popularitu po dvou volebních obdobích v čele státu svůj post obhajovat nesměla.