"Terorismus organizovaný IS je výzva pro celý svět, směřuje i proti Německu," řekl Lewentz. "Máme dobrou policii, ale německé obyvatelstvo musí vědět, že tato hrozba existuje," uvedl.

Podle Lewentze je policie pro případ teroristického útoku dobře vybavena a bezpečnostní složky sledují rizikové skupiny. "Dobře známe tuzemskou islamistickou scénu. Jsme velmi dobře informováni a organizováni. V uplynulých dnech jsme pozorně sledovali jednotlivce, od nichž by mohlo něco hrozit. Bylo by ale zlehčování, kdybychom tvrdili, že kvůli tomu nemůže v Německu dojít k útoku," řekl Lewentz.

Současnou situaci přirovnal k 70. letům 20. století, kdy v Německu působila levicová teroristická skupina Frakce rudé armády (RAF). "Bezpečnostní síly nemohou samy kontrolovat všechno. Potřebujeme, aby nám obyvatelé této země sami hlásili, když se někdo v jejich okolí změní, radikalizuje nebo se dokonce vyzbrojuje. Tyto informace musí dostat policie. Jsme odkázáni na pozornost obyvatel," řekl Lewentz.

Německé bezpečnostní složky podle něj úzce spolupracují především s muslimskými organizacemi, jejichž členové se mohou dostat blíž k radikálům. "Tyto muslimské spolky nás v mnoha rozhovorech ujistily, že jsou ke svému okolí citlivé a jakékoli změny v něm nám budou hlásit," řekl zemský ministr.