Ministr Zaorálek uvedl, že s Wangem mluvili o lidských právech a že oba mají zájem tento dialog rozvíjet. "Čínská strana nikdy neodmítá dialog s dalšími stranami o lidských právech," prohlásil na dotaz novinářů důrazně Wang. Za jejich porušování je Čína často kritizována.

"S panem ministrem jsme provedli bilanci posledního roku, který byl velmi úspěšný," odkázal Zaorálek na svou loňskou cestu do Číny. Podle něj právě ta zahájila novou etapu v česko-čínských vztazích. Zaorálek připomněl, že Wangova návštěva je mimořádná, protože poprvé po 14 letech přijel čínský ministr zahraničí do ČR.

"Je velká šance na to, aby se z Prahy stalo centrum čínských finančních institucí, ze kterého by obsluhovaly země střední a východní Evropy, ale také Evropskou unii," řekl po jednání s čínským ministrem Sobotka. Do konce letošního roku by v Česku měla začít působit Bank of China, jedna z největších státem vlastněných bank v Číně.

Podle premiéra Sobotky je prostor pro spolupráci s Čínou také v dalších oblastech. Konkrétní dohody, které by se týkaly školství, zdravotnictví i obchodu, by se podle něj mohly podepsat během listopadové návštěvy Číny. Během ní se Sobotka setká v Pekingu s nejvyššími představiteli Číny. Zúčastní se také ve městě Su-čou summitu skupiny 16+1, kterou tvoří země střední a východní Evropy plus Čína. Příští rok na podzim by se podle informací ČTK mělo toto setkání konat v Česku. Do Prahy za rok přijede i čínský premiér Li Kche-čchiang. Pravděpodobně v první polovině roku navíc Česko na pozvání Zemana navštíví i čínský prezident Si Ťin-pching.

Sobotka uvedl, že v rámci jeho cesty do Číny se bude jednat také o otevření nové přímé letecké linky mezi Prahou a některým z velkých čínských měst. V září zahájila provoz letecká linka mezi Prahou a Pekingem. Vzájemné obchodní nebo turistické kontakty obou zemí by mělo usnadnit i jednodušší získání víz. Sobotka dnes řekl, že se podařilo sjednat rychlejší vyřízení procedury. "Byl sjednán systém a domluven partner, který umožňuje získávat vízum jednodušším způsobem," uvedl premiér.

Zeman s Wangem podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka jednali o návštěvě prezidenta Si Ťin-pchinga či o vybudování nové Hedvábné stezky, při níž by se mohly uplatnit i české firmy, které staví železniční tratě. "V rámci vzájemných vztahů existuje obrovský potenciál pro rozvoj obchodu, turistického ruchu, spolupráce v oblasti infrastruktury nebo nových technologií," řekl Ovčáček po jednání ČTK.

V posledních měsících se česko-čínské vztahy zintenzivňují, a to především díky Zemanovi, který byl v Číně jako prezident už dvakrát, naposledy na začátku září, kdy se mimo jiné jako jediný západoevropský vysoký státník zúčastnil vojenské přehlídky na náměstí Tchien-an-men, které je po masakru studentů z roku 1989 čínskou armádou považováno za symbol porušování lidských práv v Číně. Během Zemanovy zářijové návštěvy byla také oznámena řada čínských investic v ČR.