Příspěvky, které slouží k pokrytí nákladů na chod radnic, jsou součástí rozpočtu hlavního města. Rozdělení peněz mezi 57 radnic musí ještě schválit zastupitelstvo.

Podle schváleného dokumentu bude Praha rozdělovat peníze mezi radnice podle čtyř kritérií. Prvním je počet obyvatel, druhým počet žáků mateřských a základních škol. Město rovněž přihlédne k výměře zeleně, kterou má radnice ve správě, a ploše vozovek, o které se radnice starají. Výslednou částku pošle městské části.

Po zvýšení částky na jednoho obyvatele volají radnice již delší dobu. Tvrdí, že se stále zvyšují náklady na administrativní chod úřadu. Vedení Prahy proto od letošního ledna tuto částku zvýšilo z 2400 na 2500 korun, pro příští rok by to mělo být 2600 korun na obyvatele.

"Systém považujeme za nespravedlivý a doslova macešský," řekl dnes předseda svazu starostů, starosta městské části Praha-Lysolaje Petr Hlubuček (STAN). Podle něj rozdělené peníze nestačí radnicím na pokrytí nákladů na běžný chod úřadu, škol, nebo na úklid ulic a údržbu zeleně. "Praha dostane od státu na každého obyvatele 32.000 korun, radnicím dá ale jen 2500 korun," uvedl. S primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) o tom budou starostové jednat v pátek.

S materiálem nesouhlasí koaliční Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Podle radní Jany Plamínkové (STAN) není spravedlivý k malým městským částem. Trojkoalice prý navíc neměla možnost se se zněním materiálu seznámit. "ANO a ČSSD ohrožují sestavení a schválení rozpočtu na rok 2016," řekla ČTK.

To odmítl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). "Celý materiál byl projednán na minulém jednání k rozpočtu, byl přes hodinu řešen a byla to varianta číslo 17. A v té podobě, v jaké byla projednána, materiál přinesla paní náměstkyně Eva Kislingerová (ANO) na jednání rady ke schválení," řekl Dolínek. Návrh bude nyní zaslán podle Dolínka městským částem, které se k němu mají do 15 dnů vyjádřit.