"Revoluční výzbroj strany znamená, že jsme připraveni vést jakoukoli válku, kterou vyprovokují američtí imperialisté," prohlásil severokorejský vůdce na hlavním Kim Ir-senově náměstí v Pchjongjangu. Přítomen byl i vysoký představitel Čínské komunistické strany jako vyslanec prezidenta Si Ťin-pchinga, uvedla agentura Reuters.

Severní Korea pravidelně odsuzuje vojenské cvičení Spojených států a Jižní Koreje a označuje je za přípravu na válku.

Přehlídka měla začít už dopoledne, její začátek se ale zřejmě kvůli dešti posunul zhruba o tři hodiny, takže začala až odpoledne. Přehlídka má tradičně předvést vojenskou sílu režimu. Státní televize ukazovala záběry tisíců vojáků pochodujících v zástupech přes Kim Ir-senovo náměstí, připravena byla i vojenská technika a rakety.

Na Kim Ir-senovo náměstí od rána proudily davy lidí s kyticemi plastových květin. Není přitom vyloučeno ani případné překvapení, pokud jde o rostoucí flotilu bezpilotních letounů, raket dlouhého doletu a další zbraně v arzenálu jedné z nejuzavřenějších zemí světa. Agentura AFP označila dojem z přehlídky za impozantní.

KLDR před oslavami avizovala, že by mohla vypustit raketu dlouhého doletu s družicí. Američané ale zhruba před měsícem na základě analýzy satelitních snímků dospěli k závěru, že na hlavní severokorejské střelnici se žádná taková akce nechystá. Vědci naopak objevili pohyb v prostoru severokorejské jaderné střelnice, jeho důvody jsou ale nejasné.