"Jednání bylo profesionální a bylo zaměřeno na realizaci konkrétních bezpečnostních postupů," uvedlo ve svém prohlášení americké ministerstvo obrany. "Během rozhovorů bylo dosaženo pokroku a USA se s Ruskem dohodly, že další jednání se uskuteční v blízké budoucnosti," dodal Pentagon. V jednáních jde zejména o zajištění bezpečnosti letadel.

Rusko i Spojené státy vylučují vzájemnou spolupráci při operacích v Sýrii, jejichž deklarovaným cílem je boj s radikály z organizace Islámský stát (IS). Chtějí si ale vyjasnit, podle jakých pravidel se budou letecké útoky provádět. V poslední době se totiž odehrálo několik incidentů, které vzbudily obavy týkající se bezpečnosti.

Tento týden například Pentagon uvedl, že začátkem října musela americká letadla provést nouzový manévr, aby se nad syrským územím vyhnula ruským letounům. Turecko zase minulý víkend ostře protestovalo proti narušení svého vzdušného prostoru, kam se dostala jedna z ruských stíhaček. Washington také tvrdí, že několik raket, které ruští vojáci odpálili ze svých lodí v Kaspickém moři, dopadlo v Íránu. Rusko to odmítlo.

Mluvčí Pentagonu Peter Cook ještě před jednáním naznačil, že by Američané mohli s Rusy hovořit například i o tom, jaké rádiové frekvence a jaký jazyk budou piloti jednotlivých zemí používat pro komunikaci, nebo o tom, jakou minimální vzdálenost by měla letadla mezi sebou dodržovat.

Rusko vstoupilo do bojů v Sýrii před necelými dvěma týdny masivními nálety, které však podle západních zemí necílí pouze na IS, ale i na další skupiny. Jsou mezi nimi údajně také oponenti Damašku, které podporují USA a země Perského zálivu. Moskva to popírá.