"Clare Hollingworthová měla na Československo vazbu přes svého britského manžela, který v té době vyučoval na Univerzitě Karlově," uvedl pro český server britský novinář a vzdálený příbuzný Clare Hollingworthové Patrick Garrett. Po 15. březnu 1939, kdy došlo k německé okupaci Čech a Moravy, britská novinářka pomáhala lidem prchajícím přes zelenou hranici do Polska - jak československým židům, tak vojákům a dalším uprchlíkům ohroženým nástupem nacismu.

Podobně jako jiný zachránce židovských dětí Nicolas Winton spolupracovala Hollingworthová s Britským výborem pro uprchlíky z Československa a vedla jeho pobočku v Katovicích, kam se tehdy uchylovala většina utečenců, kteří přešli hranice.

"Hollingworthová pro ně pomáhala shánět peníze i potřebné dokumenty a víza pro odjezd do třetích zemí, nejčastěji do Británie, Jižní Ameriky a Skandinávie. Celkově s její pomocí do bezpečí odešlo zhruba dva tisíce lidí," dodal novinář Garrett, který má k tématu i dobové dokumenty či ručně psané dopisy, které zachránění lidé Hollingworthové psali.

Hollingworthová pracovala dlouhé roky jako válečná zpravodajka pro britské listy The Daily Telegraph a The Guardian. Pracovala i na palestinských územích, v Alžírsku, v Číně, v Jemenu a ve Vietnamu. V roce 1946 přežila útok na hotel King David v západním Jeruzalémě, při kterém přišlo o život 91 lidí. Od 80. let žije v Hongkongu.

U příležitosti jejích narozenin práci Hollingworthové ve videovzkazu ocenilo několik známých novinářů současnosti včetně Christiane Amanpourové ze CNN.

S asi největším odhalením přišla tehdy mladá Britka těsně před vypuknutím druhé světové války. Jak později popsala, vracela se z Německa do Polska, když se podívala do jednoho údolí a spatřila tam "desítky, jestli ne stovky tanků". Hollingworthová tehdy zavolala svému známému Robinu Hankeymu, který pracoval na britské ambasádě ve Varšavě. "Robine, válka začala!" měla mu tehdy říct. Hankey jí ale odvětil, že říká nesmysly, protože obě vlády stále ještě vyjednávají. Údajně tehdy držela telefon ven z okna, aby Hankey mohl slyšet hluk tanků, popsal list The Guardian. "1000 tanků se shromáždilo na polské hranici, deset divizí je údajně připraveno k rychlému úderu," zněl poté titulek deníku The Telegraph nad jejím článkem z 29. srpna 1939.

V mnohých jejích odhaleních figurovali i agenti a dvojití agenti. Její zprávy byly tak přesné, že ji britská tajná služba MI5 dokonce jednou podezřívala, že je špionkou. Z působení ve výzvědné službě MI6 ji kdysi podezřívali i Poláci.

Za odhaleními v jejích článcích stálo ale hlavně její odhodlání být vždy přímo v přední linii. Například když pokrývala válku v Alžírsku, "doslova pochodovala za zvukem střelby", píše se v knize Geoffreyho Taylora o historii deníku The Guardian.