Ruský generál Igor Makušev novinářům řekl, že ruská letadla bombardovala cíle v provinciích Rakka, Latákíja, Hamá, Idlib a Halab. Podle RIA Novosti Rusové zabili při útoku na skupina Livá al-Hakk 200 jejích členů a dalších 100 povstalců pak při útocích v provincii Halab. Tyto informace zatím žádné jiné zdroje nepotvrdily.

Rusko vstoupilo do bojů v Sýrii před deseti dny masivními nálety, které však podle západních zemí necílí jen na IS, ale i na další skupiny. Jsou mezi nimi údajně i oponenti Damašku, které podporují USA a země Perského zálivu. Patří k nim Livá Sukúr al-Džabal, jejíž zástupci oznámili, že Rusové zničili při jednom náletu její hlavní skladiště zbraní.

Ruská armáda pomáhá syrským vojákům chránit přístup k západním oblastem, kde žijí vládnoucí alávité. IS bojuje spíš na severu země a podle dnešní zprávy Reuters vybojoval na ostatních povstalcích území v okolí města Halab. Toto někdejší průmyslové centrum státu je rozděleno na část ovládanou armádou a na čtvrti, v nichž jsou povstalci. IS se údajně dostal do dvoukilometrové vzdálenosti od vládní části, která je na západě města.

Tento týden Rusko do bojů zapojilo i námořnictvo. Z lodí v Kaspickém moři vypálili Rusové rakety s plochou dráhou letu na cíle v Sýrii. Západ kritizuje Moskvu za neopatrnost, protože ruská letadla se dostala i do tureckého vzdušného prostoru. Americký ministr obrany Ashton Carter dnes řekl, že má informace, že ruské rakety nefungují přesně. Podle amerických zpráv čtyři střely spadly v Íránu, což ale Rusko rychle popřelo.

V noci na dnešek do bojů zasáhla také francouzská letadla a bombardovala výcvikové tábory IS v blízkosti města Rakka. Francie se do bojů v Sýrii zapojila 27. září.