"Oproti lednu až srpnu loňského roku se v roce 2015 výrazně propadl jak počet, tak i objem vyhlášených výběrových řízení, a to o 29,1 respektive o 30,3 procenta. Stavební společnosti od začátku roku měly možnost soutěžit zakázky za celkem 67,1 miliardy korun," uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Necelá polovina soutěží, zakázky za 29,7 miliardy korun, už byla investory ukončena a zadána konkrétním firmám. Jejich skutečná zadaná hodnota byla 27,2 miliardy korun, tedy o zhruba osm procent nižší než oznámená při vypsání soutěže. To představuje změnu proti loňskému roku, kdy byly zakázky soutěženy 15 procent pod vypsanou cenou.

"Na stavebním trhu se dnes projevuje několik proti sobě jdoucích faktorů - sice rostou jednotkové ceny, ale zároveň se stále projevuje nepřipravenost veřejných stavebních zakázek kvůli zastavení projekčních prací kolem roku 2010. Trhu by mohla pomoci skutečnost, že meziročně dvojnásobně stoupla hodnota zadávaných i dokončených projektových prací pro veřejný sektor. Naplňuje se tedy stavební připravenost," hodnotí situaci na trhu ředitel strategického plánování Cemex Czech Republic Karel Köszegi. Podle něj je otázkou hlavně to, jak rychle a úspěšně se bude veřejným zadavatelům dařit dokončovat tendry na stavební práce.

Veřejným investorům se totiž zatím letos nedaří oproti prvním osmi měsícům loňského roku zadat více zakázek. Meziroční pokles hodnoty nebyl výrazný, přesto ale nastal, a to o 1,8 procenta na 80,6 miliardy korun.

"Zakázek v inženýrském stavitelství je velké množství, horší je to s prací pro firmy, které se zabývají výstavbou a rekonstrukcemi budov," podotkl ředitel společnosti O.M.C. Invest Mario Červenka.