"Rozhodně se nejedná o znovuzavedení hraničních kontrol ani o cvičení. Přechodným rozšířením stávajícího opatření chceme především získat přehled o případné nelegální migraci, v rámci které mohou být využívány i méně významné hraniční přechody," uvedla mluvčí.

Podle ní běženci v současné době právě využívají malé přechody. Cestují v malých skupinách, většinou rodiny. Nejvíce cestují v autech, v autobusech a pěšky, vlakem už málo, dodala.

V Jihomoravském kraji budou policisté na hraničních přechodech železnice Břeclav, Poštorná, Valtice, Mikulov, Hevlín, Hatě, železnice Znojmo, Hnánice a Vratěnín. V jižních Čechách pak na hranicích Zadní Zvonková, Přední Výtoň, Studánky, Horní Dvořiště - železnice, Dolní Dvořiště, Nové Hrady, České Velenice, České Velenice - železnice, Halámky, Nová Bystřice, Slavonice.

V místech budou mít policisté mobilní zázemí. Buňky, toalety a přístřešky zajišťují podle Rendlové jednotlivá krajská ředitelství. Policisté si prý zatím nestěžují na podmínky, v jakých musejí při kontrolách hranic pracovat. "Zatím žádné takové informace nemáme," řekl dnes ČTK předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek.

S namátkovými kontrolami na hranicích s Rakouskem začala Česká republika v polovině září. Kontroly zaměřené na pohyb běženců po Česku cizinecká policie zesílila už v polovině června. Od té doby odhalila 3083 běženců.

Chystaná rozšířená opatření nesouvisí podle Rendlové ani se čtvrtečními informacemi o případném nedělním uzavření státních hranic ČR. Některá média nepřesně interpretovala slova ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a uvedla, že pokud Rakousko zavře hranice, tak Česko také, a to asi už v neděli. Ministerstvo později uvedlo, že v žádném případě nejde o znovuzavedení hraničních kontrol. "Jde nám o zajištění bezpečí pro občany ČR, vše ale realizujeme v souladu s Schengenským hraničním kodexem," uvedl Chovanec.

Rakousko by mohlo hranice uzavřít po dostavbě hraničního plotu v Maďarsku. Běženci by se pak mohli vydat na cestu do cílového Německa přes Českou republiku.