Sezona byla podle ředitele ekonomicky srovnatelná s loňskou. "Jiná byla v tom, že přetlak oproti loňsku těch hostů byl naopak větší. Došlo k tomu, co se loni dělalo minimálně, že jsme některé lázeňské návrhy museli posílat zpátky na pojišťovny anebo do jiných zařízení. Takže celou sezonu jsme měli plno a pořád ještě plno máme," řekl ředitel lázní. Kapacita je podle něj naplněná až do poloviny listopadu.

Lázním se tak daří vymanit se ze ztrát předchozích ekonomicky špatných let. Pro příští rok už podle Maráčka mají v plánu i investiční akce trochu většího charakteru. Chystá se například částečná rekonstrukce balneo provozu, kuchyně i některých venkovních prostor.

Mění se složení pacientů podle chorob, s nimiž do lázní přicházejí. Karlova Studánka se zaměřuje na onkologické nemoci, nemoci oběhového, dýchacího či pohybového ústrojí, ale také na kožní nemoci a nervové choroby. "Ubývá pacientů se základním onemocněním dýchacího traktu. Ti postupně klesají a nahrazují je pacienti zejména pohyboví, kardiologičtí a psychiatričtí," řekl Maráček.

V lázních výrazně převažuje tuzemská klientela. Počet hostů z ciziny se pohybuje v desítkách za rok. Výjimkou bylo 80 dětí, které letos v rámci pilotního projektu lázeňských pobytů přijely do Karlovy Studánky z Číny.

"Příští rok by měly přiletět další čínské děti, ale jestli se nastaví nějaký pravidelný transfer, zatím není jisté. Že se zřídila pravidelná linka z Prahy do Pekingu, by tomu asi mohlo výrazně pomoci, ale zatím není nic jistého, jestli by to mohlo pokračovat, nebo ne," řekl Maráček. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) minulý měsíc uvedl, že do českých lázní by mohly v brzké budoucnosti jezdit z Číny až tisíce dětí.