Podle Sobotky je nejvíce registrovaných syrských uprchlíků, takzvaně vnitřně přesídlených, přímo v Sýrii, šest milionů. Další asi dva miliony jich je v Turecku, přes 600.000 v Jordánsku a dalších několik set tisíc v Libanonu. "Představují největší potenciál pro možné pokračování migrační krize," poznamenal Sobotka.

Jednání BRS se zúčastnil i Zeman. Podle Sobotky ho členové BRS seznámili s aktuálními opatřeními týkajícími se migrace, tedy například pomoci Maďarsku na posílení hranice. Česko podle premiéra nyní čeká na upřesnění maďarských požadavků. "Jsme připraveni vyslat vojáky a policisty. Byli bychom rádi, kdyby se této akce účastnili i Slováci a Poláci," dodal. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) novinářům během zasedání BRS řekl, že Maďaři mají zájem především o techniku, ale i o více než 100 policistů.

Bezpečnostní rada státu také podle Sobotky schválila materiál ministerstva vnitra, který počítá s konkrétními variantami postupu v případě změny migračních proudů. Vláda by na jeho základě v případě potřeby mohla okamžitě rozhodnout o přijetí mimořádných opatření. Tím by mohlo být třeba znovuzavedení kontrol na hranicích. Policie a armáda jsou podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) připraveny k nasazení do pěti hodin. Taková situace by podle něj mohla nastat třeba v okamžiku, když by některý z okolních států obnovil kontroly na hranicích, a migranti tak cestovali do Německa přes Česko.

Nyní policisté podle Chovance v Česku zachycují pouze jednotlivé uprchlíky. "To nám umožňuje od 12. října začít převážet některé migranty z jiných zařízení do Drahonic s tím, že chceme uvolnit stávající zařízení tak, aby v nich byly lepší podmínky především pro matky s dětmi," řekl ministr. Další zařízení Bálková na Plzeňsku, které se mělo otevřít na začátku roku, by mohlo být podle Chovance zakonzervováno a ponecháno v záloze pro případ, že by se počet migrantů v Česku zvýšil.

I v souvislosti s migrační krizí BRS schválila koncepční materiál o budoucím směřování policie v letech 2016 až 2020. Dokument podle Chovance počítá s navýšením počtu policistů na 44.142 a s celkovým navýšením rozpočtu v příštích pěti letech kumulativně o deset miliard korun. Nyní u policie slouží zhruba 40.000 lidí.

Členové bezpečnostní rady měli na stole i Koncepci výstavby Armády České republiky, která určuje rozvoj českého vojska do roku 2025.

BRS si také vyslechla informace o řešení kauzy zkrachovalé firmy Viktoriagruppe, u které má stát zásoby nafty na dva dny. Vláda by měla podle Sobotky dostat do konce října informace o dalším postupu.

Bezpečnostní rada se zabývala i situací v muničním areálu ve Vrběticích ve Zlínském kraji. Chovanec novinářům řekl, že platí slib, že do března bude munice ze skladů odvezena.