"Pan prezident sdělí na jednání svůj názor na migrační krizi," uvedl Ovčáček. Bližší podrobnosti nechtěl před zasedáním rady sdělit. Zeman je znám svým odmítavým postojem k přijímání muslimských uprchlíků. Často poukazuje na to, že by mohli znamenat bezpečnostní hrozbu. Kvůli migraci také požaduje nasazení armády na ochranu českých hranic.

Bezpečnostní rada projedná též koncepci výstavby Armády ČR do roku 2025 a Plán vytváření a udržování státních hmotných rezerv k zajištění bezpečnosti ČR na léta 2015-2016. Na programu budou i zpráva o stavu ochrany obyvatelstva v ČR, zpráva o plnění úkolů k optimalizaci současného bezpečnostního systému ČR či plán cvičení orgánů krizového řízení na příští dva roky. Rada se bude zabývat též cvičením krizových orgánů NATO CMX 2016 v České republice. Ministr dopravy Dan Ťok má na jednání přednést informace o dopravním úseku I/27 Most - Litvínov.

Schůzi Bezpečnostní rady státu avizoval původně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na 30. září. Před poslanci v polovině září řekl, že se bezpečnostní rada bude mimo jiné zabývat otázkou nasazení armády, pokud nebudou kvůli migrační vlně stačit k ostraze česko-rakouských hranic policejní síly. Řekl také, že členové bezpečnostní rady se seznámí s rozbory tajných služeb.