"Pan Klaus není ani první, ani poslední politik, který se snaží populisticky k tomuto tématu přivázat, a bohužel asi budeme svědky i u jiných lidí než u něj, že budou v tomto trendu pokračovat," řekl Chovanec novinářům během jednání ústředního výkonného výboru ČSSD. "Tato vláda dělá maximum pro to, aby Česká republika nedopadla jako okolní státy a uprchlíci byli vidět na veřejných prostranstvích, byli vidět na nádražích v zuboženém stavu," podotkl.

Sobotka na tiskové konferenci po jednání vedení sociálních demokratů uvedl, že téma migrace společnost silně zasahuje a lidé o něm často diskutují. "Já myslím, že tato petice, kterou dnes zveřejnil Václav Klaus, ale tu debatu nikam dál neposouvá. Já myslím, že my nepotřebujeme v tuto chvíli petice, ale potřebujeme jasné kroky a jasné činy na úrovni Evropské unie," poznamenal Sobotka. Klausova iniciativa ho prý nepřekvapila.

Klaus v petici volá mimo jiné po zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády. "Vidíme nepopiratelná rizika a hrozby plynoucí z umělého mixování nesourodých národů, kultur a náboženství," konstatuje se v textu. Na iniciativu dnes reagoval i vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který ji považuje za vlamování se do otevřených dveří.