Mezitím se podchod na budapešťském Východním nádraží (Keleti) podle televize M1 znovu zaplnil lidmi, kteří se ptají po dalších autobusech, jež by také je odvezly na hranici s Rakouskem.

Na spolupráci s maďarskou stranou si stěžoval Hans Peter Doskozil, policejní ředitel v rakouské spolkové zemi Burgenland, která s Maďarskem sousedí. "Naším největším problémem je to, že nám Maďaři nedovolí, aby na jejich území vjely naše autobusy a vyzvedly tam uprchlíky," řekl.

Migranti tak dnes ráno po stovkách v hustém lijáku utíkali z maďarské strany hranice na rakouskou a odtud k asi dva kilometry vzdálenému nádraží v Nickelsdorfu, který má okolo 1700 obyvatel. Přechodné útočiště nacházejí i v nickelsdorfské hale pro pořádání veřejných akcí. Podle rakouské policie proud cizinců mířících z Maďarska neustává, její mluvčí uvedl, že jejich současný počet se může i více než zdvojnásobit.

"Nabízeli jsme (Maďarům), že mohou převézt běžence přímo k vlakům nebo k přijímacímu středisku, ale oni jen zastaví autobusy na maďarské straně a všichni musejí do deště," uvedl Doskozil. Za hranicemi vysílené, ale šťastné uprchlíky, z nichž mnozí si kvůli dešti nad hlavou drželi deky, vítali dobrovolníci rakouského Červeného kříže a podávali jim ruce.

První mimořádný vlak z Nickelsdorfu dnes běžence odvezl směrem na Salcburk na samém západě Rakouska. Mnoho z běženců dalo najevo, že jejich cílem je Německo. Kromě vlaků, které podle agentury Reuters přijíždějí co půlhodinu, odvážejí migranty také autobusy, které jezdí kyvadlově mezi Nickelsdorfem a Vídní. Rakouská metropole je na příjezd uprchlíků "připravená na 100 procent," řekl podle agentury APA Wolfgang Müller z vídeňského magistrátu.

Maďarská vláda v pátek večer slíbila, že poskytne zhruba stovku autobusů k odvozu migrantů čekajících na Východním nádraží i běženců, kteří z nádraží vyrazili do Rakouska pěšky po dálnici. Rakouský kancléř Werner Faymann po dohodě s německou kancléřkou Angelou Merkelovou oznámil, že vzhledem k nynější nouzové situaci na maďarských hranicích souhlasí s tím, aby běženci pokračovali v cestě do jejich zemí.

"Zároveň však očekáváme od Maďarska ochotu řešit vzniklou zátěž na základě spravedlivého rozdělování uprchlíků, jak o to usiluje Evropská komise," dodal Faymann. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács dnes podle agentury APA během tiskové konference v Hegyeshalomu, který leží přes hranici od Nickelsdorfu, řekl, že Rakousko má nyní možnost dokázat svoji solidaritu.

Evropská komise se chystá zemím Evropské unie navrhnout přerozdělení dalších 120.000 uprchlíků, i když s jarním návrhem na rozmístění 40.000 běženců podle závazných kvót neuspěla. Uprchlická krize byla rovněž v pátek tématem mimořádného summitu visegrádské skupiny (V4), který kvóty na přijímání běženců v rámci EU označil za nepřijatelné.