O výbušninách umístěných v automobilech informovala i syrská státní tisková agentura SANA, exploze podle ní poničily také okolní budovy. Podle SOHR je jedním z mrtvých drúzský vůdce, který byl známý kritikou režimu prezidenta Bašára Asada. K atentátům se zatím nikdo nepřihlásil.

Provincie Suvajda je obydlena převážně drúzy, kteří jsou podobně jako Asadovi alávité šíitskou sektou. Tvoří asi pět procent z celkem 23 milionů Syřanů a žijí i v sousedním Libanonu a v Izraeli.

Kvůli bojům již ze Sýrie uprchly více než čtyři miliony lidí, další miliony přišly o své domovy a zůstávají takzvanými vnitřními uprchlíky. Syrští běženci žijí zejména v několika okolních zemích - v Jordánsku, Libanonu, Iráku a Turecku, velké množství jich ale poslední dobou směřuje i dál do Evropy. Světový program pro výživu (WFP) dnes oznámil, že musel kvůli nedostatku peněz snížit svou pomoc uprchlíkům na Blízkém východě - nově ji dostává pouze 1,4 milionu lidí místo původních 2,1 milionu. Přišlo o ni tento měsíc například i 200.000 Syřanů v Jordánsku, uvedla agentura AP.

Podle mluvčí WFP svět musí dělat více, aby běžence podpořil v zemích, kde se teď nacházejí. Jinak se prý bude zvyšovat počet těch, kteří budou odcházet dál.

Na části syrského území bojuje syrská armáda proti povstalcům, kteří usilují o svržení prezidenta Bašára Asada. Nepřehledné situace v zemi využili ozbrojenci z hnutí Islámský stát a obsadili část území, zejména na severu Sýrie. Jejich ofenzivu se snaží zastavit syrští vojáci, kurdské jednotky, ale i spojenci v čele se Spojenými státy, kteří podnikají cílené nálety na pozice islamistů.

Americké velení dnes oznámilo, že spojenci v čele s USA ve čtvrtek podnikli šest náletů na pozice islamistů v Sýrii a 15 leteckých úderů na radikály v Iráku. V Sýrii letouny bombardovaly oblast v okolí měst Hasaka, Mará a Rakka, která je baštou islamistů.

pmh tes ank