Stovky továren přerušily provoz, aby nebe nad historickým středem města bylo v okamžiku vojenské přehlídky jasné a beze smogu. Po dobu trvání přehlídky budou rovněž zrušeny všechny lety do Pekingu a z Pekingu.

Bezpečnost zvýšeného leteckého provozu nad čínským hlavním městem zajistí makakové, sokoli a psi, jejichž úkolem bude odstrašovat ptáky, nebo v případě speciálně vycvičených makaků rovnou shazovat hnízda poblíž výcvikových středisek pilotů. Pětice makaků dokáže podle čínských médií, z nichž citovala agentura AP, za den zlikvidovat až 60 hnízd.

Nad Pekingem nesmějí v době přehlídky létat draci, balóny ani poštovní holubi.

Číňané sice dostanou na oslavy třídenní volno, ale během tohoto státního svátku si mnoho zábavy neužijí: zakázány jsou zábavní pořady v televizi, parky budou zavřené, stejně jako turistické atrakce. Polovina z pěti milionů aut zaregistrovaných v Pekingu navíc nesmí vyjet do ulic.

Lidé žijící v části města uzavřené kvůli přehlídce se stanou v podstatě vězni: nebudou smět vycházet, pozvat si hosty, použít balkón, dokonce ani otevřít okna. Dnes odpoledne se centrum Pekingu podobalo městu duchů, obchody i ulice byly uzavřené.

Do Pekingu se sjede na 30 hlav států nebo předsedů vlád, Zeman jako jediný západní představitel. Ten tak - a nikoli poprvé - "ukazuje dlouhý nos" na zbytek Evropské unie a její úsilí o jednotnou zahraniční politiku, napsal dnes zpravodajský server Politico v článku s podtitulkem "Český prezident na kontroverzní pouti do Číny".

Českému prezidentovi nejsou sporné kroky cizí, dodává Politico a připomíná, že Zeman byl rovněž jedním z mála evropských vůdců, kteří se letos v květnu zúčastnili oslav konce druhé světové války v Moskvě.

Zemanova nezávislá zahraničí politika nejen že hatí úsilí EU o společný přístup vůči Rusku a Číně. "Rozzlobila také Spojené státy," píše Politico a zmiňuje, jak Zeman přivřel dveře na Hrad americkému velvyslanci za jeho výhrady k prezidentově cestě do Moskvy.