"To dokazuje, při omezenosti finančních prostředků ministerstva zahraničí, jaký význam tomu přikládáme... Koneckonců západní Čína je nejdynamičtěji rostoucí část Čínské lidové republiky a nemůžeme dlouhodobě vyloučit po otevření linky Peking-Praha 23. září a případně linky Šanghaj-Praha také otevření linky Čcheng-tu-Praha," prohlásil Zeman.

Podle Sečky bude mít konzulát v metropoli provincie S'-čchuan širší působenost. "Bude se týkat několika čínských provincií a my očekáváme, že přispěje k dalšímu rozvoji výměny turistické, zvýšení cestovního ruchu a ekonomické spolupráce," řekl velvyslanec.

Zeman dnes přicestoval do Číny, kde se zúčastní oslav 70. výročí konce druhé světové války v Asii. Prezidentský letoun přistál v čínské metropoli Pekingu krátce po 10:00 místního času (po 04:00 SELČ).

Prezident dnes v Pekingu položil květiny k náhrobku misionáře Karla Slavíčka, který v 18. století působil v Číně a bývá označován za prvního českého sinologa. Podle dobových písemných záznamů byl tento jezuitský vzdělanec na císařském dvoře v Pekingu velmi uznáván, v Číně zůstal 18 let až do své smrti a byl zde i pohřben.

Hřbitov misionářů byl v minulosti dvakrát zničen, naposledy za kulturní revoluce, ale pokaždé se dočkal obnovy. V této souvislosti Zeman připomněl nynější ničení památek Islámským státem a popřál Číňanům, aby se v jejich zemi taková věc již znovu nestala. "Včera (v úterý) jsem se dozvěděl, že Islámský stát zničil sloupořadí v Palmýře," uvedl český prezident. "Přeji čínskému lidu, aby už nikdo neničil pomníky," dodal.

Misionář Slavíček se věnoval matematice a astronomii, k jeho zálibám ale patřily i hudba, kartografie či studium jazyků. Učením se čínštině si Slavíček krátil v roce 1716 plavbu lodí z Portugalska kolem Afriky do Číny. Slavíčkova charakteristika čínského jazyka v dopise jednomu z evropských přátel je vůbec prvním takovým pojednáním z pera Čecha.

Slavíčkova záliba v kartografii se projevila již za jeho studií na filozofické fakultě v Praze, kdy vytvořil podrobný plán Prahy. Čínský císař později misionáře, který pocházel ze Zemanovy oblíbené Vysočiny, pověřil zhotovením prvního plánu Pekingu. Slavíček se také stal dvorním hudebníkem císaře a napsal pojednání o čínské hudbě, které se však nedochovalo.

Ve čtvrtek bude Zeman společně s další asi třicítkou státníků od 10:00 místního času přihlížet velké vojenské přehlídce v centru Pekingu. Zeman bude jediným západním vůdcem na oslavách. Nejvyšší představitelé členských zemí Evropské unie, Spojených států a dalších západních zemí buď přijet odmítli, nebo nebyli pozváni.

Ve čtvrtečních 14:30 místního času (08:30 SELČ) se český prezident setká se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Mluvit by měli o Sýrii, Blízkém východě i o Ukrajině.

Ve čtvrtek večer pořádá čínský prezident na počest zahraničních státníků slavnostní koncert.