Jsou to zaměstnanci turecké stavební společnosti a Turecko je podle Kurtulmuşe v kontaktu s iráckými úřady, aby dosáhlo propuštění svých občanů.

Loni v Iráku unesli radikálové 46 Turků, které propustili až po několika měsících.

Podle iráckého ministerstva byli dnes únosci ve vojenských uniformách a maringotky na staveništi přepadli brzo ráno, když Turci ještě spali. Únosci nejprve odzbrojili strážce objektu, ale akce se podle agentury AP obešla bez násilí.

Rukojmí jsou zaměstnanci turecké stavební společnosti najaté na vybudování sportovního areálu. Irácké ministerstvo vnitra oznámilo, že únosce pronásleduje policie.

Jaká skupina je za únosem ani jaký je její motiv, zatím není jasné. Turecko se nedávno připojilo k bojům proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a dalo Spojeným státům k dispozici několik svých základen pro útočné lety na cíle radikálů. Na severu Iráku ale zároveň turecké letouny bombardují základny tureckých Kurdů.

Členové IS unesli loni v Mosulu 46 tureckých občanů a zadržovali je tři měsíce. Výkupné za rukojmí je jedním z finančních zdrojů islámských radikálů.