"Cítím se jako mistr Jan Hus. Poněkud nešťastně jsem vyjádřil názor většiny občanů republiky. Smrt těch lidí jsme nijak neschvaloval. Pouze jsem nevyjádřil nad neštěstím lítost," napsal po jednání celostátního výboru KDU-ČSL Kalenda ČTK v sms zprávě.

Pro Kalendovo vyloučení podle mluvčí strany Petry Hrušové hlasovalo 18 z 19 členů výboru, jeden se hlasování zdržel. Kalenda se jednání nezúčastnil. Proti svému vyloučení se nyní může bránit u dalších stranických orgánů.

Vyloučení Kalendy se očekávalo. Jeho příspěvek odsoudil Bělobrádek i další představitelé lidovců. Kalenda byl členem okresního výboru strany v Liberci a členem celostátní rozhodčí komise strany. "Vnímám to jako jediné možné rozuzlení případu. Bylo to nestandardní řešení nestandardní situace. To jeho vyjádření bylo naprosto neslýchané," řekl předseda Městského výboru KDU-ČSL v Liberci Kamil Jan Svoboda.

Kalenda napsal svůj facebookový profil o 71 uprchlících, kteří byli minulý týden nalezeni mrtví v Rakousku v nákladním automobilu. "Já netruchlím, není mi jich líto... Vůbec! Je to lůza, špína a živel, sem nepatří," citovala lidovce Mladá fronta Dnes. V neděli politik svůj výrok smazal a omluvil se za něj.