Kapacita základních škol v regionu je obecně dostatečná, činí přes 151.000 žáků, ale v některých obcích poblíž Prahy bylo kvůli narůstajícímu počtu přistěhovaných obyvatel nutné kapacitu škol zvýšit.

Líbeznická základní škola má po dnešním otevření nového pavilonu nazvaného Rondel kapacitu 840 žáků. Do zcela nových tříd dnes přišlo 240 dětí nejen z Líbeznic, ale i z okolních obcí, které se také částečně na projektu za více než 40 milionů korun finančně podílely. Zhruba dvě třetiny částky pokryla státní dotace, na třetině se podílely Líbeznice, Bašť, Měšice, Předboj a Nová Ves. "Tento školní rok totiž hrozilo, že by se do školy kvůli nedostatečné kapacitě nedostala minimálně stovka dětí," řekl dnes ČTK starosta obce Líbeznice Martin Kupka.

Novostavba bude sloužit v dopoledních hodinách školákům, odpoledne budou prostory určeny pro družiny, večer pro klubová setkání, přednášky, workshopy nebo koncerty základní umělecké školy. Nový pavilon je navíc energetický úsporný, vytápí ho tepelné čerpadlo.

Město Kladno investovalo na školách do zvyšování bezpečnosti žáků i majetku, například v 7. ZŠ ve Vodárenské ulici během prázdnin instalovali nové čipové otvírání dveří. Další školy, 1. ZŠ Amálská nebo 17. ZŠ Pařížská, instalovaly za přispění města kamerové systémy do části vnitřních i vnějších prostor. Také v Kolíně budou od letošního podzimu všechny základní a mateřské školy střežit bezpečnostní kamery. Město nakoupilo 14 kamer za přibližně 360.000 korun, aby se zvýšila bezpečnost dětí.

Naopak nový líbeznický pavilon školy pod dohledem kamer nebude, starostovi Kupkovi připadá vhodnější forma, kdy se o bezpečí stará jeden k tomu určený pracovník. U vstupu budou fungovat videotelefony, aby by bylo možné sledovat, kdo se do školy pokouší vstoupit.

Rekonstrukční a údržbářské práce probíhaly během léta na všech kladenských školách. Do nich bude letos chodit celkem 6938 žáků. Přestože se počet prvňáčků snížil o 18 dětí, celkově do kladenských škol nastoupí o 308 dětí více než v předchozím školním roce. "V červnu ukončilo 9. třídy základních škol 561 absolventů a do 1. tříd nyní nastupuje 869 nových žáků," uvedla tisková mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.

O čtyři dny si prodlouží prázdniny žáci druhého stupně ZŠ Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem na Nymbursku. Ředitelka školy Irena Jarešová vyhlásila ředitelské volno, protože se ve škole protáhly opravy a je třeba dokončit úklid.

Do lavic ve Středočeském kraji míří zhruba 16.200 prvňáků, přibližně o sto více než loni. Celkem bude v regionu navštěvovat školy zhruba 37.500 středoškoláků a 113.000 žáků základních škol. Počet žáků základních škol bude letos meziročně zhruba o čtyři tisíce vyšší. Ve středních Čechách je 532 základních škol, z toho 16 je soukromých.