"Rozhodně je tady taková rodinnější atmosféra, je to tu klidnější a rodiče hlavně oceňují to, že máme hodně kroužků," řekla ČTK ředitelka málotřídní základní školy v Borových Ladách Alena Braunová, proč rodiče toto zařízení preferují. Místní školu, která funguje nepřetržitě od svého založení v roce 1910, nyní navštěvuje 33 žáků. Ovšem řada z nich dojíždí z jiných obcí, některé se dokonce nacházejí v Plzeňském kraji. Jde například o Modravu nebo Horskou Kvildu. "Pracuji tady 13. rokem a když jsem sem nastupovalo, chodilo sem 18 dětí," uvedla Braunová.

Zvýšený zájem pozorují také například v Petříkově na Českobudějovicku. Před lety hrozil místní málotřídce zánik a starosta Luděk Bína udělal maximum pro to, aby škola přežila. "Kdybychom ji zavřeli, tak by bylo hodně těžké znovu ten provoz po pauze obnovit. Vidím to na ostatních školách v okolních obcích, které v minulosti zanikly. Snad nikde se jim nepovedlo zase školu otevřít," řekl Bína. Dodal, že i do Petříkova dojíždí děti z jiných obcí i měst.

V Jihočeském kraji dnes vyrazilo do základních škol přibližně 53.000 žáků, zhruba 7200 z nich míří do prvních tříd. Tento počet se v porovnání s loňským zářím nepatrně navýšil. Nový rok zahájí také střední školy a učiliště, které bude v Jihočeském kraji navštěvovat přibližně 28.000 studentů. Přesný počet žáků prvních tříd bude známý až koncem září, kdy se ve statistice projeví ještě odklady pro žáky, o které rodiče žádali.

Největší nápor zažije českobudějovická základní škola Oskara Nedbala. Tu bude navštěvovat 823 žáků, což je největší počet v kraji. "Na první stupně základních škol teď dorazily silné populační ročníky. A to se projevuje především právě v Českých Budějovicích. Některé ročníky proto otevírají v porovnání s minulými léty nebývale vysoký počet tříd," řekla vedoucí odboru školství z krajského úřadu Hana Šímová.

rek jpt