K zahájení školního roku nechystali v Pavlově žádný zvláštní program. Děti školu důvěrně znají, v druhém pololetí chodí předškoláci z mateřské školy běžně do vyučování. "Beru je na takzvanou 'kukandu', aby se seznámily se školou během řádného vyučování. Předškoláci s námi jezdí například i na plavání. Děláme společné besídky a programy pro rodiče, takže když 1. září přijdou, jsou ve známém prostředí," řekl Polodna.

Prvňáčci v Pavlově dostali stejně jako všude jinde v kraji tradičně od Kraje Vysočina takzvané Bezpečné kufříky. Našli v nich nejen základní školní pomůcky, ale také předměty s bezpečnostními prvky. Navíc dostali také stavebnice.

Pavlovská škola sdružuje pod jednou hlavičkou základní školu, mateřskou školu, družinu a školní jídelnu. Jídelna vaří i pro zaměstnance obecního úřadu a některých firem a důchodce. Během letních prázdnin prošla mateřská škola rekonstrukcí.

Do školních lavic na Vysočině dnes poprvé zasedlo kolem 5400 dětí. Proti loňsku je to téměř o 250 prvňáčků méně. Do prvních ročníků středních škol na území celého kraje nastoupilo přibližně 4950 žáků, loni jich bylo 5031. Na Vysočině je 61 středních škol, z toho 43 zřizuje Kraj Vysočina. Celkem 265 právnických subjektů vykonává činnost základní školy nebo základní školy speciální na 272 pracovištích, 116 škol je málotřídních. Nejmenší děti navštěvují 362 mateřských škol.

Letní prázdniny využila většina krajských škol k rekonstrukcím a modernizacím. Uskutečnilo se kolem 100 stavebních akcí, od oprav elektroinstalací, sociálních zařízení nebo vytápění až po běžnou vnitřní údržbu. Celkově šlo na opravy kolem 300 milionů korun. Je to podstatně více než loni, kdy kraj na školské akce uvolnil 120 milionů korun.