Průvod demonstrantů se vydal od Západního nádraží, na které dnes dorazily stovky migrantů ve vlacích z Budapešti, a pochodoval směrem do centra města. Závěrečné proslovy zazněly před budovou parlamentu na výstavní třídě Ringstrasse, kterou kvůli tomu policie uzavřela. Kolem 21:30 SELČ se demonstranti v klidu rozešli.

Řada lidí vyslyšela výzvy organizátorů a přišla na demonstraci oděna v bílém, což má symbolizovat úsilí o mír ve světě. Na plakátech účastníci demonstrace požadovali mimo jiné otevření legálních koridorů pro uprchlíky.

Podle policejního mluvčího Thomas Keiblingera akce se obešla bez jakýkoli incidentů.

Krátce před začátkem demonstrace se konala v chrámu svatého Štěpána v centru města veřejná bohoslužba na památku 71 pravděpodobně udušených uprchlíků, které rakouská policie objevila ve čtvrtek v chladírenském voze odstaveném u dálnice nedaleko hranice s Maďarskem.

"Stačí! Dost bylo umírání, dost bylo útrap, dost bylo pronásledování. Nemůžeme už nadále odvracet zrak," uvedl kardinál Christoph Schönborn v chrámu zaplněném návštěvníky, mezi nimiž byli téměř všichni členové rakouské vlády, včetně kancléře Wernera Faymanna. Kardinál ve svém kázání vyzval mimo jiné k větší evropské solidaritě v přijímaní a integraci migrantů. "Jsou to lidé, kteří chtějí prostě přežít a žít, jako my všichni," dodal.