Provládní jednotky podpořené nálety spojenců pod vedením Saúdské Arábie vytlačily v uplynulých týdnech rebely z velké části jihu země. Povstalci ale stále kontrolují metropoli Saná, kterou obsadili téměř před rokem. Minulý týden prý ve městě poblíž prezidentského paláce zadrželi nejméně 20 osob, jedna z nich pracovala pro OSN.

Ve třetím největším jemenském městě Taíz dnes pokračovaly střety mezi rebely a místními bojovníky. Povstalecká minometná palba usmrtila čtyři civilisty a dalších šest zranila, uvedli svědci. Ve městě údajně kvůli nedostatku zdravotnického materiálu funguje již jen šest nemocnic z původních 21.

V Jemenu bojují šíitští povstalci proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Podporuje je Írán, zatímco za Hádím stojí arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. Šíité loni v září obsadili Saná a pak postupovali dál na západ a jih země. Svůj boj považují za revoluci proti Hádího zkorumpované vládě a za válku proti sunnitským radikálům. Jejich postup zpomalily až nálety arabské koalice, která do bojů vstoupila letos v březnu.

Boje v Jemenu si podle bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) vyžádaly životy už 4400 lidí. Z domovů odešlo 1,8 milionu lidí a na 21 milionů z 24 milionů Jemenců potřebuje humanitární pomoc.