"Není možné, aby jedna třetina nebo pětadvacet procent Sněmovny blokovalo vůli většiny změnit zákony," uvedl k odhodlání koalice Sobotka. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek doufá v dohodu, ale nepředpokládá, že by koalice nějak zákon o evidenci upravovala podle opozičních požadavků.

Bělobrádek protiobstrukční opatření moc konkretizovat nechtěl s tím, že u některých se musí ověřit, zda jsou v souladu se zákonem. "Budeme se muset pokusit eventuální obstrukce řešit dalšími taktickými pohyby, a ty jsme dneska probírali. Některé se musí ještě ověřit legislativně," uvedl vicepremiér.

Elektronickou evidencí tržeb se chce vláda zaměřit na šedou ekonomiku. Slibuje si od ní zvýšení daňových příjmů až o 12 miliard korun. Zákon o evidenci má být přijat do konce roku, evidence by měla být spuštěna o půl roku později. Ministerstvo financí původně chtělo jen tříměsíční prodlevu. Podle opozice je opatření zbytečné a nenaplní stanovené cíle.

Mezi koaliční priority patří prosazení asociační dohody mezi EU a Ukrajinou, kterou brzdí komunisté, zákon o prokazování původu majetku, registr smluv nebo mimořádný příspěvek k důchodům. Podle Bělobrádka si ještě dnes koaliční zástupci dolaďovali ještě úpravy loterijní novely podle návrhu poslance a místopředsedy ANO Jana Volného. "Dohodli jsme se na kompromisním řešení, které by se blížilo de facto tomu vládnímu návrhu," uvedl Faltýnek. Volného předloha má sloužit jako dočasná náhrada nového zákona o hazardních hrách, jehož příprava se protáhla.

K dalším tématům jednání by mohla patřit aktuální migrační krize a není vyloučeno, že kvůli ní bude mimořádné jednání dolní komory. I tak se předpokládá, že chystaná schůze potrvá déle než původně plánovaný týden.