"Ilegální migraci nelze zaměňovat s právem na azyl," zdůraznil Valls. Evropa se snaží vytvořit smysluplné způsoby pro přijetí (utečenců) a pro humanitární řešení. Na druhé straně se ale pašeráci lidí a ilegální migranti musejí setkat s rozhodnou reakcí," dodal.

Francouzský premiér se v Calais spolu s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem a komisařem pro vnitřní záležitosti Dimitrisem Avramopulosem seznámil se situací uprchlíků a také s tamní bezpečností. Evropská komise dnes oznámila, že vyčlení celkem 5,2 milionu eur (asi 140 milionů Kč) z Azylového, migračního a integračního fondu (AMIF) na humanitární pomoc pro přibližně 1500 lidí, kteří teď žijí ve stanovém středisku Jules Ferry na okraji Calais. Už loni bylo takto poskytnuto 3,8 milionu eur (přes 102 milionů Kč).

"Situace v Calais si žádá společnou a jasnou akci. Protože je, společně s dalšími, jen příznakem rozsáhlejší krize. Je to krize evropského rozměru, která vyžaduje evropskou reakci," poznamenal Timmermans.

V Bruselu mezitím mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas uvedl, že šéf evropské exekutivy Jean-Claude Juncker se chce touto problematikou zaobírat příští středu, kdy s projevem "o stavu unie" předstoupí před Evropský parlament.