"Pan prezident se v rámci své návštěvy Čínské lidové republiky setká ve čtvrtek 3. září s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Setkání se uskuteční ve 14:30 (místního času; 08:30 SELČ) a je plánováno na zhruba 45 minut," řekl Ovčáček ČTK. "Tématem budou bezpečnostní a ekonomické otázky," dodal. Poznamenal, že Zeman se také setká se svým čínským protějškem i dalšími politiky.

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček v České televizi (ČT) uvedl, že Zeman s Putinem pravděpodobně bude mluvit o Ukrajině, Sýrii a Blízkém východě a nebude chybět téma boje proti islámskému terorismu. "Rusko vnímá některá nebezpečí silněji, než se to ukazuje například na druhé straně Atlantiku," řekl. Rusko má totiž podle Kmoníčka výrazně větší podíl muslimského obyvatelstva než USA.

Podpora ruského prezidenta je podle Kmoníčka potřebná pro úspěch operace zabraňující příchodu uprchlíků skrze vnější hranice EU. Bez Putinovy pomoci se nezmění přístup ruské diplomacie v Radě bezpečnosti OSN, uvedl Kmoníček v ČT. Bez mandátu rady přitom podle něj nebude možný přístup do pobřežních vod Libye, odkud migranti do Evropy přes Středozemní moře často vyrážejí.

Podle Ušakova bude česko-ruský summit uspořádán na okraj oslav 70. výročí ukončení druhé světové války, jichž se oba státníci zúčastní. Jednání se má ve čtvrtek konat po skončení vojenské přehlídky a slavnostní recepci, kterou pro zahraniční hosty uspořádá čínský prezident Si Ťin-pching.

Putin se vedle Zemana v Pekingu setká i s prezidentem Venezuely Nicolásem Madurem a nejvyšším představitelem Laosu Choummalym Sayasonem.

Zeman se s Putinem naposledy setkal letos v květnu v Moskvě, kam přijel na oslavy 70. výročí konce druhé světové války na evropských bojištích. Jejich tehdejší rozhovor byl věnován zejména ekonomické spolupráci. Český prezident žádal o pomoc při vyrovnání pětimiliardové české pohledávky.

Zeman dodržel slib a nepřihlížel z tribuny vojenské přehlídce na Rudém náměstí, vnímané jako ukázka ruské vojenské síly na pozadí ukrajinského konfliktu. Jeho návštěva v Rusku tehdy rozdělila české politiky.

Loni v únoru se Zeman v Soči zúčastnil recepce pořádané Putinem u příležitosti zahájení olympijských her. Oba státníci se sešli v Moskvě také v dubnu 2002, kdy byl Zeman ještě českým premiérem.