"Vyzýváme ho, aby rezignoval, jinak podáváme návrh na jeho vyloučení ze strany," uvedl Svoboda. Jenom pozastavení členství by podle něj znamenalo, že by třeba už za 14 dnů mohl Kalenda požádat o obnovení členství. Za nejlepší řešení by Svoboda považoval, kdyby Kalenda vystoupil sám. "Měl by uznat, že nás poškodil a jeho vyjádření bylo za hranou," dodal.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se dnes od vyjádření Kalendy distancoval a prohlásil, že bylo v rozporu se stanovami strany. O jeho vyloučení měl původně jednat ve čtvrtek krajský výbor. Případem se už ale bude v úterý odpoledne zabývat celostátní výbor KDU-ČSL, který se sejde v Praze. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí lidovců Petra Hrušová. Podle Svobody by měl být na jednání přítomný i Kalenda.

Lidovec psal na facebooku o 71 uprchlících, kteří byli minulý týden nalezeni mrtví v Rakousku v nákladním automobilu. "Já netruchlím, není mi jich líto... Vůbec! Je to lůza, špína a živel, sem nepatří," napsal podle dnešní Mladé fronty Dnes Kalenda, který prý byl dříve předsedou městské organizace KDU-ČSL v Liberci.

"Názorová pluralita je zcela v pořádku, tu nikdo netrestá, ale končí tam, kde se dostáváme za hranu toho, co je a není v souladu se základními principy naší politiky," řekl novinářům Bělobrádek.

ČTK rezignaci na funkce ve straně potvrdil i sám Kalenda, který byl členem okresního výboru a členem celostátní rozhodčí komise strany. "Rezignoval jsem na obě funkce k včerejšímu datu a nebudu se k tomu dále vyjadřovat," uvedl Kalenda. V neděli se podle listu za své výroky omlouval, vysvětloval je alkoholem a svůj text smazal.

"Omluvil se, rezignoval, zítra (v úterý) řešíme vyloučení," napsal na twitteru Bělobrádek.