"Doba předběžného zadržení čtyř podezřelých byla prodloužena do 29. září," oznámil soudce Ferenc Bicskei na tiskové konferenci poté, co skončilo uzavřené jednání soudu.

Toho se zúčastnili i samotní podezřelí, kteří byli podle agentury AP předvedeni v poutech. Každý z nich si nesl lahev s vodou.

Těla pravděpodobně syrských uprchlíků našla rakouská policie ve čtvrtek v odstaveném nákladním voze na dálnici mezi Budapeští a Vídní. Pro podezření z podílu na tragédii byli v Maďarsku zadrženi tři Bulhaři ve věku 29, 30 a 50 let a 28letý Afghánec. Podle agentury APA jde mimo jiné o bulharského obchodníka s libanonskými kořeny, který je majitelem nákladního auta, a také o dva řidiče, Bulhara a Afghánce.

Není jasné, jak dlouho mrtvá těla byla v automobilu, který v minulosti patřil slovenskému masokombinátu Hyza a dosud nese logo této firmy. Podle maďarských úřadů vyjel do Rakouska právě z Kecskemétu v centrálním Maďarsku.

Policie se zatím domnívá, že migranti už byli mrtví, když nákladní vůz překročil maďarsko-rakouskou hranici, což se pravděpodobně stalo v noci na čtvrtek. Rakouské úřady se dále domnívají, že oběti se udusily. Výsledky pitev jsou očekávány v řádu dní.

Mluvčí maďarského státního zastupitelství Gábor Schmidt novinářům podle AP řekl, že maďarské úřady vyšetřují podezřelé kvůli pašování lidí, zatímco jejich podíl na smrti běženců v tuto chvíli vyšetřují rakouské úřady.

APA napsala, že pokud by pitvy ukázaly, že uprchlíci byli mrtví už před převozem do Rakouska, ujaly by se stíhání v první linii maďarské úřady.

Mluvčí rakouské policie Helmut Marban ujistil, že "milimetr po milimetru" vyšetřovatelé zkoumají také chladírenskou dodávku. V současnosti jsou rovněž vyhodnocovány mobilní telefony obětí, které by měly usnadnit zjištění jejich totožnosti a původ.

Nalezené doklady přitom nasvědčují tomu, že přinejmenším část obětí pochází ze Sýrie.