Němečtí vysídlenci mají podle Fabritiuse větší morální povinnost pomáhat běžencům, než ostatní lidé. Šéf BdV připomněl, že i odsunutí Němci byli v minulosti v podobném postavení jako současní uprchlíci. "Němečtí vysídlenci vědí, jaké to je ztratit svou vlast a jako vyhnanec jít do ciziny. A také oni byli po válce mnohými vnímáni jako cizí prvek a jako zátěž," řekl.

"Pro mnoho uprchlíků je to nyní mnohem těžší, protože pocházejí z jiných kultur. A těžší to je také pro společnost, která je přijímá," uvedl Fabritius. "Přesto vás prosím, abyste se k těmto těžce zkoušeným lidem nyní stavěli s ještě větší empatií, než s jakou jsme se my a naši rodiče setkali před 70 lety," vyzval.

"Lidé, kteří prchají ze zemí, kde je občanská válka, potřebují naši ochranu. Tady nejde o chtění nebo nechtění; je to zkrátka naše etická, morální a lidská povinnost zajistit těmto lidem péči," zdůraznil předseda BdV.

Podle Fabritiuse je však třeba jasně rozlišovat skupiny uprchlíků. "Musíme pomáhat těm, kdo jsou vyháněni, kdo utíkají před občanskou válkou. Ale je třeba od nich odlišit lidi, které nikdo nevyhání, kteří se pro emigraci rozhodli sami, a to zpravidla z ekonomických důvodů," řekl. Poukázal v této souvislosti zejména na obyvatele zemí západního Balkánu, které usilují o členství v Evropské unii.

Fabritius rovněž vyzval EU, aby bojovala proti příčinám současné imigrační vlny přímo v místě, odkud běženci pocházejí. Podle něj uprchlíky nezastaví žádné zdi ani ostnaté dráty natažené na vnějších hranicích unie. Zároveň odsoudil převáděče, kteří podle něj pouze zneužívají situace lidí v nouzi a chtějí se na nich obohatit.

Postavení současných uprchlíků bylo vedle připomínky někdejší domoviny německých vysídlenců hlavním tématem letošního Dne vlasti, tradičního setkání členů BdV v Berlíně. Upozorňovalo na to i heslo setkání, které znělo "Vyhánění je bezpráví, včera i dnes".

Německo letos zažívá nejsilnější příliv uprchlíků od svého sjednocení. Podle vládního odhadu v tomto roce požádá v zemi o azyl až 800.000 lidí, čtyřnásobek proti loňsku. Příliv uprchlíků vyvolává v německé společnosti napětí, řada ubytoven pro běžence se stala terčem žhářských útoků. Někteří němečtí politici už navrhovali jednat o možném obnovení stálých kontrol na hranicích země.