Čínští činitelé opakovaně tvrdí, že vojenská přehlídka není namířena proti jiným zemím. Diplomaté a odborníci se domnívají, že Japonsko, Filipíny, Vietnam, Malajsie, Brunej a jiné země, se kterými má Peking územní spory, mohou na ukázku čínské vojenské moci reagovat se znepokojením.

"Je možné, že Japonsko a země jihovýchodní Asie si to vyloží jako nějaký druh varování," uvedl podle Reuters politolog Sie Jüe z šanghajské univerzity Tchung-ťi. "Nedokážu říci, zda je to oprávněné, či nikoli."

Státní média informovala, že přehlídka, které se zúčastní armádní delegace více než desítky zemí včetně Ruska, je první, ve které Čína vystaví tak široké spektrum zbraní.

Podle Čchüa se jí zúčastní 12.000 čínských vojáků, 500 kusů vybavení a téměř 200 letadel. Přelétávat by měly formace složené z bombardérů, bitevníků a letadel určených k operacím z letadlových lodí. Vystavované zbraně a vybavení "představují nový vývoj, nové úspěchy a nové pohledy na budování čínských ozbrojených sil," sdělil podle Reuters.

Při nacvičování přehlídky bylo možné zahlédnout několik balistických střel, včetně jedné, která je podle expertů s to doletět na americkou základnu na Guamu, řekl státem vlastněnému listu Global Times vysoký důstojník velitelské školy druhého dělostřeleckého sboru Čínské lidové osvobozenecké armády.

Druhý dělostřelecký sbor, který je strategickým raketovým sborem, by měl na přehlídce ukázat sedm typů střel, včetně konvenčních a jaderných modelů, uvedla s odvoláním na nejmenovaný zdroj oficiální agentura Nová Čína.

Chybět by podle státních médií neměly vyspělé tanky a odpalovací zařízení raket. Nad Náměstím nebeského klidu, kde byly v roce 1989 zmasakrovány stovky demonstrujících studentů, by prý měla přeletět formace se zdokonaleným dalekonosným bombardérem. Nad hlavami přihlížejících by se mohlo objevit i deset formací v čele s letouny se systémy včasného varování a kontrolními letadly používanými pro monitoring a další mise.

Vojenské přehlídky, která má završit vzpomínkové akce k výročí konce války v Tichomoří, se během své návštěvy v Číně zúčastní také český prezident Miloš Zeman. Agentura Reuters již dříve napsala, že Zeman je jediným prezidentem ze Západu, který bude přehlídce 3. září přítomen.

Podle odborníka společnosti Deloitte na obranný průmysl Jacka Midgleyho ale přehlídka nutně signál Západu ani zemím v regionu vyslat nemusí. Má prý demonstrovat, že Čína se svou armádou dosáhla úrovně vyspělého světa, a ukázat své produkty potenciálním zahraničním zájemcům o koupi. Velká část výzbroje ale prý zahraničním expertům ani zpravodajským službám nebude neznámá, citovala jej Reuters.