Místní úřady ve čtvrtek zakázaly všechna shromáždění ode dneška do pondělního rána kvůli přetížení policie. Podle drážďanského soudu však pro takové opatření nebyl důvod. Opatření úřadů kritizovali i němečtí politici, mimo jiné sociálnědemokratický vicekancléř Sigmar Gabriel nebo předseda opozičních Zelených Cem Özdemir.

Zákaz u soudu napadl jeden z členů sdružení Dresden Nazifrei, které v Heidenau zorganizovalo pouliční festival. Ten se konal dnes odpoledne a zúčastnily se ho stovky lidí. Pořadatelé při něm chtěli běžencům ukázat vlídnější tvář Německa. Program zahrnoval třeba vystoupení artistů, klaunů a hudebníků, kteří bavili děti místních obyvatel i uprchlíků. Lidé ale běžencům rozdávali také oblečení, obuv a hračky.

Večer bezprostředně po skončení festivalu se ve městě měla konat demonstrace proti přijímání uprchlíků do Německa. Soud v Budyšíně ale mezitím rozhodl, že zákaz konání demonstrací má být ponechán v platnosti. Na akci se večer sešla jen asi stovka lidí.

Heidenau bylo minulý týden tři noci po sobě dějištěm pouličních nepokojů. Vypukly po demonstraci proti běžencům, v následujících dnech se ve městě střetli pravicoví radikálové s anarchisty. Při potyčkách byly zraněny tři desítky policistů, události pak odsoudila většina německých politiků v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Osmdesátimilionové Německo letos očekává až 800.000 žadatelů o azyl, což je proti loňsku asi čtyřnásobek. Přistěhovalecká vlna, která nemá od sjednocení Německa obdoby, vyvolala v německé společnosti napětí. Několik ubytoven pro běžence se stalo terčem žhářských útoků. Kontrarozvědka varuje, že se situace snaží zneužívat krajně pravicová uskupení k šíření své propagandy.