"Jsme samozřejmě všichni hrůznou zprávou otřeseni," řekla Merkelová k tragické smrti uprchlíků nalezených v chladírenském voze u rakousko-maďarské hranice. "Připomíná nám to, že musíme problém přistěhovalectví vyřešit rychle a v evropském duchu, to znamená v solidárním duchu," dodala.

Merkelová také řekla, že Evropská unie má povinnost napomoci k míru tam, kde se válčí a že také musí postarat o lidi, jejichž životy jsou v ohrožení. "Evropa jako bohatý kontinent je podle mého pevného přesvědčení v takovém stavu, aby to zvládla," řekla kancléřka.

Ke smrti uprchlíků se dnes vyjádřil rovněž český premiér Bohuslav Sobotka. "Tato vážná a smutná tragédie nám znovu připomněla hloubku migrační krize," konstatoval šéf české vlády.

"Je mi líto všech zmařených životů, nejhorší je, že nemusí být poslední. Jednak v důsledku silné snahy uprchlíků dostat se do EU, jednak díky převaděčům, kteří se na tom snaží cynicky vydělávat," upozornil premiér. Evropa proto podle něj musí rychle hledat účinnější cestu, jak zastavit válečné konflikty, které migrační vlnu vyvolaly, chránit vnější hranice a současně pomoci těm, kdo se nemají kam vrátit a skutečně pomoc potřebují.

Ve Vídni se dnes sešli zástupci západobalkánských států, kteří jednají mimo jiné o obrovských počtech běženců mířících přes jejich území do západní Evropy. Agentura APA poznamenala, že zprávy o dnešním nálezu možná až 50 těl běženců v odstaveném nákladním voze na východě Rakouska, mezinárodní konferenci zastínila.

"Nikdy v dějinách neprchalo tolik lidí ze svých domovů, aby unikli válce, násilí a pronásledování," řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který se vídeňské schůzky rovněž zúčastnil. "A vzhledem k velkému množství nevyřešených konfliktů v našem sousedství proud uprchlíků hledajících ochranu v Evropě v dohledné budoucnosti nepoleví," dodal šéf německé diplomacie.

Jeho rakouský protějšek Sebastian Kurz nastínil rakouský plán na zřizování uprchlických center přímo v zemích původu migrantů. Už tam by byly posouzeny jednotlivé žádosti o azyl a ti, kteří uspějí, by dostali povolení k cestě do Evropy. Tato útočiště by přitom mohli chránit vojáci pod mandátem OSN

Rakouský plán, který má být předložen unijním institucím, dále předpokládá posílení ostrahy vnějších hranic EU a koordinovanou akci proti pašování lidí. Vídeň rovněž trvá na kvótách na imigranty pro každou unijní zemi, což odmítá například Česká republika.

Pokud nebude nalezeno řešení na evropské úrovni, "bude každá evropská země jednat na vlastní pěst" a "ohrozí naši evropskou myšlenku otevřených hranic", upozornil Kurz.

Komisař pro rozšíření EU Johannes Hahn však řekl, že odpor vůči kvótám polevuje a vyjádřil naději, že "ve světle posledních událostí je všech 28 členských zemí princip kvót přijmout.

Hahn rovněž varoval, že příliv uprchlíků by ještě mohl zesílit. "Na prahu Evropy čeká 20 milionů uprchlíků," řekl. "Deset až 12 milionů v Sýrii, pět milionů Palestinců, dva miliony Ukrajinců a zhruba milion na jižním Kavkaze," varoval Hahn.