Podle Doskozila se odhad pohybuje v rozmezí 20 až 50 těl. Další podrobnosti chce policie zveřejnit na tiskové konferenci v 18:00 SELČ.

"Tato tragédie nás všechny zasáhla," prohlásila na tiskové konferenci Johanna Miklová-Leitnerová. "Pašeráci lidí jsou zločinci. Kdo si ještě teď myslí, že z dobré duše pomáhají běžencům, tomu není pomoci," dodala.

Nákladní vůz byl nalezen v odstavném pruhu na dálnici A4 nedaleko východorakouského města Neusiedl am See. Dálnice A4 je hlavní tepnou mezi Vídní a Budapeští. Rakouský list Kurier uvedl, že podle prvních informací se běženci cestující v nákladovém prostoru vozu udusili. Řidič utekl. Rakouští vyšetřovatelé dnes podle agentury DPA ještě nedokázali říct, co se ve voze odehrálo a kdy lidé zemřeli.

Podle fotografií a zveřejněného videa vůz odkazuje na slovenskou firmu Hyza, která je v zemi předním producentem a zpracovatelem drůbeže. Hyza v reakci na tragédii uvedla, že zmiňovaný vůz v minulosti prodala a že nový majitel neodstranil nápisy na vozidle.

"Auto s maďarskými poznávacími značkami použité na trestnou činnost bylo vyřazeno z majetku společnosti a následně odprodáno v letech 2013 a 2014, kdy bylo odprodáno dalších 20 aut tohoto typu sedmi soukromým společnostem v rámci Slovenské republiky," napsala Hyza v prohlášení. Dodala, že všechny její vozy jsou vybaveny systémem kontroly polohy a že se nacházejí na území Slovenska.

Hyza se sídlem v Topoľčanech na západní Slovensku na svém webu uvádí, že je od roku 2006 součástí skupiny Agrofert, která patří českému ministrovi financí Andreji Babišovi.

Šéf úřadu vlády maďarského premiéra Viktora Orbána János Lázár podle Reuters oznámil, že vozidlo je zaregistrované v Maďarsku. To podle slovenského listu Denník N tvrdí i slovenské ministerstvo vnitra. Zatím není jasné, zda bylo auto ukradeno. Lázár také řekl, že maďarská policie spolupracuje s rakouskými kolegy v pátrání po řidiči.

Podle Lázára vůz od slovenské firmy koupil rumunský občan a nechal si ho zaregistrovat v jihomaďarském Kecskemétu.

Vůz byl podle policie na dálnici odstaven již ve středu. Nález ohlásila společnost Asfinag, která spravuje rakouské dálnice. Rakouská policie také uvedla, že běženci zřejmě zahynuli již před delší dobou, což dokazuje míra rozkladu těl.

Podle agentury APA byl chladírenský vůz odpoledne odtažen do haly, kterou poskytl Asfinag. Odtahové vozidlo doprovázela policejní eskorta. Mluvčí burgenlandské policie Helmut Marban přitom vysvětlil, že mrtvá těla nebylo možné vyprostit na místě, a vozidlo proto musí být přemístěno na jiné vhodné místo. Ohledání samotného místa nálezu dodávky však potrvá podle kriminalistů několik dní.

Tragédie podle APA připomíná událost z roku 1993, kdy bylo na odpočívadle nedaleko Vídně nalezeno pět těl uprchlíků ze Srí Lanky. Vyšetřování ukázalo, že se během transportu udusili, pašeráci pak jejich těla odhodili do křoví.

Dnes dopoledne rakouská policie informovala, že již v úterý na východě země zadržela tři převaděče. Jeden z nich převážel 34 běženců včetně asi deseti dětí. Uprchlíci vypověděli, že nemohli pořádně dýchat a že řidič na jejich opakované prosby o zastavení nereagoval a během jízdy od srbských hranic do Rakouska ani jednou nezastavil.