Minulý týden barmské ozbrojené síly obklíčily ústředí USDP v metropoli Neipyijto a šéf státu Thein Sein vyhnal z vedení strany jejího vlivného vůdce Šwei Manna a jeho spojence. Změny označují média za nejvážnější otřes od skončení vojenské diktatury v roce 2010.

"Nyní je jasné, kdo je nepřítel a kdo spojenec," komentovala dnes v barmském parlamentu Su Ťij pád Šwei Manna. Odstraněný politik se už dřív snažil navázat s bývalou disidentkou a nositelkou Nobelovy ceny míru kontakt, což ve vládní USDP vyvolalo neklid a přispělo možná k jeho pádu.

Armáda, která v Barmě vládla téměř půl století, si udržuje kontrolu nad politickým systémem. Su Ťij generály opakovaně vyzývá, aby se z politiky stáhli. Její Národní liga za demokracii (NLD) bude ve volbách hlavním soupeřem USDP a podle expertů má velké šance na úspěch.

Jak hodlá Su Ťij se Šwei Mannem spolupracovat, není ale jasné. Agentura Reuters napsala, že změny ve vedení USDP a spojení s armádním disidentem Šwei Mannem přinese NLD další voliče. Roztržka ve vedení USDP je podle expertů hluboká, většina jejích poslanců údajně podporuje Šwei Manna, nikoli prezidenta Thein Seina.