"Zákaz odběru vody platí pro účely mytí aut, zalévání hřišť, trávníků a napouštění bazénů a nádrží," uvedl vedoucí odboru životního prostředí příbramské radnice Petr Walenka. Mimořádné opatření bylo podle něj vydáno kvůli podprůměrným průtokům na řekách a potocích. Odběr povrchových vod zakázala už dříve například i nymburská a rakovnická radnice, omezení platí také v Kolíně.

Od začátku července ve středních Čechách klesají hladiny většiny toků a průtoky se pohybují hluboko pod úrovní dlouhodobých ročních průměrů. Výrazný pokles průtoků je na Sázavě a na Berounce, málo vody má i Cidlina v Sánech a Výrovka v Plaňanech. Klesá také hladina podzemních vod. Zásoba vody ve vodárenských nádržích je ale nadále dostatečná.

Hejtman Miloš Petera (ČSSD) vyzval starosty obcí s rozšířenou působností, aby pečlivě kontrolovali dodržování vyhlášek zakazujících nebo omezujících odběr povrchových vod. Vzhledem k pokračujícímu suchu a riziku požárů by starostové měli podle Petery také zvážit možnost vyhlášení zákazu vstupu do lesů. Toto nařízení už vydaly například Rakovník nebo Říčany u Prahy.