Bouřlivě diskutované stavební předpisy jsou předmětem zájmu už několik měsíců. Rada v úterý hlasy ANO a ČSSD Stropnickému kvůli údajné neschopnosti odňala z gesce přípravu předpisů a schválila návrh, který připravil primátorčin sekretariát. Dlouho doutnající spory uvnitř pražské koalice se tak rozhořely naplno. Krnáčová mluví o neschopnosti Stropnického, náměstek o spolčení starých přátel z ANO a ČSSD. Klub Trojkoalice bude žádat koaliční jednání. Strana zelených mluví o zásahu do pravomocí Stropnického, což je prý v rozporu s koaliční smlouvou.

Verze předpisů, kterou radní schválili, je podle Stropnického v některých částech zmatečná a netransparentní. V této souvislosti zmínil třeba požadavek oslunění nebo výškovou regulaci, která je dle něho vágní. Stropnickému vadí rovněž vypuštění požadavku na ponechání místa pro výsadbu stromů při výstavbě nových ulic. "To byl jeden z dobrých a inovativních kroků a i tento požadavek byl vypuštěn," řekl. Kritizoval rovněž vyškrtnutí požadavku míst pro elektromobily v případě výstavby garážových domů a nový způsob výpočtu vzdálenosti jednotlivých billboardů od sebe.

Primátorka Krnáčová prý dopis ještě nečetla. "Dopis paní primátorka ještě neviděla, ale zjistil jsem, že k nám už dorazil, a panu náměstkovi odpovíme a seznam mu poskytneme," uvedl mluvčí magistrátu Vladimír Řepka.

Stropnický po úterním zasedání rady na mimořádném jednání zastupitelského klubu Trojkoalice nabídl svůj post k dispozici. Klub ale jeho nabídku nepřijal. "Řekl jsem to s ohledem na to, že nebyl přijat žádný z mnou předložených strategických materiálů, tak zda má vůbec smysl, abych ve funkci zůstával," řekl na dotaz ČTK Stropnický. V současné chvíli odstoupit nezamýšlí. "Cítím se vázán rozhodnutím klubu," dodal.

Ministerstvo pro místní rozvoj dnes uvedlo, že stále čeká na nové znění předpisů a vypořádání svých připomínek, ke kterému podle ministerstva stále nedošlo. Ministerstvo platnost loni schválených předpisů pozastavilo začátkem letošního roku. Zároveň se ohradilo proti tomu, že by bylo spojováno s billboardovou lobby.

Stavební předpisy, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, obecně definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby. Účinnost původních stavebních předpisů v lednu na 15 měsíců pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj. Stalo se tak po tlaku reklamní lobby. V novele stavebního zákona zároveň ministerstvo navrhlo, aby Praha ztratila právo na vlastní stavební předpis. Praha má své stavební předpisy jako jediné město v ČR již více než 100 let. Na celostátní úrovni je problematika stavebních předpisů upravena vyhláškami ministerstva pro místní rozvoj.