Kraj opatření vyhlásil kvůli dlouhotrvajícímu suchu a s ohledem na měsíční předpověď počasí, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav. Zakázáno je také táboření v lese mimo vyhrazená místa či jízda parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření. Pro vlastníky lesa či lesní dělníky platí zákaz pálení klestí na lesních pozemcích.

Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali v minulých dnech u několika požárů polí, například v pátek večer likvidovali požár dvou polí ve Skalici na Královéhradecku. Požár zachvátil 3,5 hektaru a 0,25 hektaru pšenice, která byla před sklizní, škoda činí zhruba 170.000 korun, podle hasičů šlo zřejmě o úmyslné zapálení. Policie žádá případné svědky pohybu podezřelých osob na polích, aby zavolali na linku 158.

Dlouhodobé sucho snížilo v Královéhradeckém kraji hladinu vody v řekách i ve studních, například na Jičínsku od 1. srpna platí zákaz odběru podzemních vod z vodních toků a nádrží. "Vzhledem k velmi nízkým hodnotám povrchových vod žádáme občany, aby až do odvolání dodržovali zákaz odběru vod z Cidliny a okolních rybníků. To se týká především zahrádkářských kolonií, které touto vodou zalévají. Pro občany, kteří mají vlastní studny, platí omezení odběru vody pro aktivity, které nejsou nezbytně nutné, tedy k plnění bazénů a zalévání trávníků," uvedla vedoucí odboru životního prostřední jičínské radnice Jana Mušková.

sja snm