Právě o tuto dohodu mluvčí rakouského ministerstva opřel své přesvědčení. Poukázal ráno na to, že od slovenské vlády nepřišly "žádné signály", že by se na této dohodě po nedělním hlasování v Gabčíkovu něco změnilo.

Oprávněnost tohoto předpokladu pak podle agentury potvrdil mluvčí slovenského ministerstva Peter Lazarov. "Prvních 250 uprchlíků přijde v srpnu, dalších 250 pak v září," řekl rozhlasové stanici Österreich 1 (Ö1). Dodal prý také, že s obyvateli Gabčíkova k tomu už nebude veden žádný dialog.

Nedělního referenda se v Gabčíkovu zúčastnilo přes 58 procent voličů. Na otázku "Jste proti zřízení dočasného utečeneckého tábora pro migranty v účelovém zařízení Slovenské technické univerzity?" jich téměř 97 procent odpovědělo kladně. Slovenské ministerstvo vnitra ovšem už předem dalo na vědomí, že i když do lidového hlasování zasahovat nebude, jeho výsledkem se řídit nemusí.

Memorandum o dočasném ubytování 500 migrantů nyní umístěných v rakouském uprchlickém táboře Traiskirchen podepsali ministři vnitra obou zemí Robert Kaliňák a Johanna Miklová-Leitnerová 21. července ve Vídni.

Rakousko patří k evropským státům, které mají velké problémy s přívalem migrantů z Blízkého východu a z Afriky. Počet žadatelů o azyl v této alpské zemi vzrostl v první polovině letošního roku na 28.400, což je mnohem více než za celý loňský rok.

Uprchlické tábory v Rakousku jsou přeplněné. Největší z nich, Traiskirchen, koncem minulého týdne oznámil, že v něm žije už více než 4000 běženců. Původní kapacita tohoto zařízení je přitom poloviční.