Rusko jako jeden z pěti stálých členů Rady bezpečnosti má v nejvyšším orgánu OSN právo veta, a tak návrh, který předložila Malajsie, neprošel. Moskva předem varovala, že návrh zablokuje. Ruské vedení se obávalo, že tribunál se změní v arénu protiruských výpadů, a upozorňovalo, že jakémukoli soudu musí předcházet nalezení viníků. O nich vládnou mezi Ruskem na jedné a Ukrajinou a západními státy na druhé straně spory.

Katastrofu z loňského července nepřežilo všech 298 lidí, kteří na palubě malajsijského boeingu cestovali z Amsterodamu do Kuala-Lumpuru. Většinu cestujících tvořili Nizozemci. Podle Kyjeva a většiny západních expertů stroj zničila raketa země-vzduch, odpálená z území kontrolovaného proruskými separatisty. Rusko ale tvrdí, že letoun mohl být zasažen raketou vzduch-vzduch, kterou odpálil ukrajinský bojový letoun. Podle jiné ruské verze byl stroj zasažen raketou vystřelenou z ukrajinských pozemních baterií.

Podle ukrajinských médií dnešním hlasováním zápas o ustavení tribunálu nekončí. Ukrajinská diplomacie údajně zvažuje, že návrh na jeho vytvoření předloží na nejbližším zasedání Valného shromáždění OSN. Tam by ke schválení stačily dvě třetiny hlasů a Rusko by veto uplatnit nemohlo.

Ruský postoj dnes v Radě bezpečnosti vyvolal krajně odmítavé reakce. Malajsijský delegát prohlásil, že jeho země se v pátrání po vinících "nikdy nevzdá". Využije konzultací s dalšími zainteresovanými státy ve snaze najít jiné varianty stíhání viníků. "To, se dnes stalo, nás nezastaví," prohlásil malajsijský delegát.

Za tragédii označila ruské veto stálá americká zástupkyně v OSN Samantha Powerová. "Žádné veto nemůže zablokovat vyšetřování tohoto hrozného zločinu. Žádné veto neotřese našimi závazky vůči obětem, jimž musíme zajistili spravedlnost a důstojnost," prohlásila.

Podle ruského delegáta Čurkina šlo ale autorům návrhu rezoluce jen o propagandistické cvičení. Návrh je podle něj právně i politicky neudržitelný. "Autoři návrhu odmítli jednat v duchu spolupráce a předložili své znění s vědomím, že žádné pozitivní následky to mít nebude," citovala Čurkina agentura TASS.

Ruský delegát zvlášť zdůraznil, že katastrofu letadla nad Donbasem nelze označit za hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti, což je podle Charty OSN podmínkou pro vytvoření mezinárodního tribunálu.

Těsně před dnešním hlasováním se o změnu ruského stanoviska pokusil nizozemský premiér Mark Rutte, který se telefonicky spojil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten ale jeho argumenty nevyslyšel.