"Nebudeme platit krádeže elektrické energie" hlásaly některé z transparentů, které v hlavním městě přinesli demonstrující před sídlo vlády. Dožadovali se kromě reforem i zastavení nezákonných odběrů elektřiny, které jsou v Bulharsku velmi rozšířené, a odkladu připravovaného zdražení proudu.

Ceny by se měly zvýšit už od 1. srpna. Domácnosti budou muset platit jen o dvě procenta víc než doposud, proto má veřejnost větší obavy z dopadu dvacetiprocentního zdražení levnější energie, kterou využívají průmyslové podniky. To je také podle médií důvod, proč do ulic vyšli společně zástupci zaměstnavatelských svazů a odborových organizací.

Ceny energií jsou v Bulharsku, jedné z nejchudších zemí Evropské unie, opakovaně důvodem masových protestů. Vyšší faktury za elektřinu vedly začátkem roku 2013 k masovým demonstracím, jež vyústily v demisi tehdejšího kabinetu premiéra Bojka Borisova. Ten se však do čela vlády vrátil loni v listopadu po dalších předčasných volbách a snaží se vyvést zemi z finanční krize.

V úterý parlament schválil vládou navrženou důchodovou reformu, která má zvrátit hrozivé manko v penzijním systému země. Počítá s postupným zvyšováním důchodového věku z nynějších 57 let na 65 let a s růstem sociálních odvodů.