Sebevražední útočníci najeli terénními vozidly naloženými výbušninami do vojáků nasazených u komplexu univerzity v Ramádí. Krátce poté vypukly srážky na jihozápadě od tohoto města. O život přišel jeden voják a 14 ozbrojenců IS, osm členů iráckých ozbrojených sil bylo zraněno.

Vládní jednotky univerzitu, která leží pět kilometrů od Ramádí, znovu ovládly v neděli. Bojovníci IS dobyli metropoli provincie Anbár na západě země v polovině května.

Série útoků později pokračovala u Fallúdži ležící na půli cesty mezi Bagdádem a Ramádí. Také tam atentátník vojenským vozidlem s výbušninami vjel do skupiny vojáků a příslušníků paramilitárních jednotek. Šest jich zahynulo, čtyři utrpěli zraněni.

Irácká armáda tento měsíc zahájila rozsáhlou operaci, jejímž cílem je vypudit ozbrojence z provincie Anbár, kde většinu nejvýznamnějších měst stále drží Islámský stát. Pád Ramádí letos na jaře znamenal pro armádu tvrdou ránu a připomněl vývoj z minulého léta, kdy irácké síly naprosto selhaly při postupu Islámského státu iráckým územím. Islamistům se podařilo ovládnout třetinu země i rozsáhlé části sousední Sýrie. Na území, které kontrolují, vyhlásili chalífát.

Síly podporované vládou v Bagdádu, k nimž se řadí irácká armáda, šíitské milice a bojovníci ze sunnitských kmenů, se také shromažďují kolem Fallúdži. Ta byla loni prvním významným městem v Iráku, které padlo do rukou radikálů z IS.

hab ank