Podle Hany Kostovičové z portálu Prace.cz s sebou nesou exekuce zvýšené administrativní nároky a výrazně omezují možnosti motivace zaměstnanců. "Vyšší mzda, možnost placených přesčasů, ani mimořádné prémie pro lidi postižené exekucí neznamenají přilepšení. Každá náročně vydělaná koruna navíc jaksi zmizí, protože je použita na splacení dluhu," řekla Kostovičová.

Současné podmínky exekucí v praxi znamenají, že člověk musí vyžít z takzvaného nezabavitelného minima. Po srážkách může například z čistého výdělku 20 tisíc korun zaměstnanci, který živí manželku na rodičovské a dvě děti, zbýt 13 tisíc korun. Všechno, co si vydělá navíc, je pak použito na umoření dluhu.

„Někteří lidé v této nelehké situaci vidí pouze jedinou cestu: práci načerno a za hotové,... tím si velmi omezí pracovní příležitosti v budoucnu a mají nižší vyměřovací základ pro důchod," doplnil Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC.

Podle Kateřiny Jirové, dluhové poradkyně z Rubikon centra, je potřeba zadlužené zaměstnance motivovat zejména k legální práci. Během červnové diskuze v rámci programu Pohovory nanečisto, které tato organizace pořádá, se zúčastnění zaměstnavatelé shodli, že se jim v těchto případech osvědčila nabídka profesního růstu nebo zvyšování kvalifikace.

Důležité je také řízené oddlužení. "Dluhový poradce Rubikon centra klientovi ukáže možnost oddlužení v rámci insolvenčního zákona, nebo mu pomůže lépe rozplánovat splácení a nastavit rozpočet. Nezbytnou součástí jeho práce musí být i pomoc klientovi zvládnout náročné období, kdy vydělává zejména na umoření svého dluhu," řekla Jirová. Upozorňuje ale, že pro každého není oddlužení podle Insolvenčního zákona dostupné. V rámci Aliance proti dluhům se prý centrum snaží navrhnout a legislativně ukotvit i alternativní formy oddlužení.

ana mal