"Je to nejvýznamnější pokus o vpád za půldruhého měsíce," řekl AFP mluvčí společnosti Eurotunnel. Incident potvrdil i francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Podle agentury AP francouzská policie asi 200 migrantů zadržela.

Blízkost britského území už léta láká do přístavního města Calais ilegální přistěhovalce čekající na příležitost dostat se do vysněné Británie. Podle nejnovějších oficiálních údajů v oblasti Calaise v současnosti táboří asi 3000 lidí převážně z Eritreje, Etiopie, Súdánu a Afghánistánu.

V poslední době jsou na denním pořádku pokusy přistěhovalců ukrýt se v některém z kamionů, které jedou z Francie do Británie. Někteří migranti se snaží proniknout přímo do terminálu před vjezdem do tunelu pod kanálem La Manche, čímž narušují dopravu mezi Francií a Británií.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová dnes oznámila, že Londýn na zlepšení bezpečnostních opatření u terminálu Eurotunnelu v Coquelles nově uvolní sedm milionů liber (267 milionů Kč). O uvedenou částku tak Británie navýší investici ve výši 15 milionů liber (573 milionů Kč), kterou již dříve slíbila na posílení bezpečnosti přístavu v Calais. "(Migranti) musí vědět, že neexistuje možnost dostat se přes kanál," uvedla Mayová po dnešním jednání se svým francouzským protějškem Cazeneuvem.