Vláda na oslavy výročí zahrnující desítky akcí v celé zemi plánuje vyčlenit asi 250 milionů korun. "Tisk projedná koncem července nebo začátkem srpna. Praha by měla být jedním z velkých čerpatelů," řekl na dnešní tiskové konferenci radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice). Město by chtělo na expozici získat 15 milionů.

Zatímco Staroměstská radnice bude se sousedním Domem U Minuty propojená i fyzicky, s domem U Zlatého prstenu budou jen společně spravované. "Funkční propojení objektů představuje příležitost, kterou je možné využít k provedení nezbytných kroků v oblasti optimalizace nákladů, které jsou spojeny s provozem objektů," píše se v důvodové zprávě, kterou má ČTK k dispozici. Studie proveditelnosti takového propojení vyjde město asi na 100.000 korun.

Podle opozičního zastupitele Václava Novotného (TOP 09) je celá expozice jen záminka. "Všechny jmenované památky mají být vloženy do jakési fundace, jejíž personální obsazení a obsahové směřování je naprosto neznámé, neboť dosud nebyla ani založena," uvedl. "Jedná se o záměr a studii," reagoval pro ČTK Wolf, který usnesení do rady předložil. TOP 09 vadí i to, že stálou expozici nebudou odborně zajišťovat městské instituce nebo Národní muzeum, ale soukromý spolek Praga Mystica.

Stálá expozice o Karlu IV. bude umístěná v Domě U Zlatého prstenu, který jako součást Galerie hlavního města Prahy nyní ročně prodělává asi 5,5 milionu korun. Další část výstavy má být přímo ve Staroměstské radnici, kterou městský odbor služeb spravuje přímo od letošního dubna. Loni ji navštívilo téměř 740.000 lidí, výsledek hospodaření objektu byl před zdaněním asi 53 milionů korun. "Věřím, že Staroměstská radnice bude vydělávat ještě víc, než vydělává," doplnil Wolf.

Na vybudování expozice Karel IV., Praha a Lucemburkové počítá Praha nejméně s deseti miliony korun. Pokud na ni dostane dotaci od ministerstva kultury, bude ještě o polovinu dražší. Celkem chce hlavní město na oslavy čítající například víkendové korunovační slavnosti, historické módní přehlídky na hladině Vltavy či festival Praha žije Karlem vydat přes 25 milionů.