Lucke se svými příznivci již v květnu v rámci AfD založil křídlo s názvem Weckruf 2015 (Budíček 2015) a nyní zvažuje založení zcela nové politické strany, členové zmíněného křídla se k záměru mohou vyjádřit do středy.

Lucke, který se ve Štrasburku tento týden účastní plenárního zasedání Evropského parlamentu, řekl, že poté, co místo něj byla v sobotu do čela strany zvolena představitelka krajně pravicového křídla strany Frauke Petryová, se řada členů rozhodla AfD opustit. Strana uvedla, že od stranického sjezdu bylo zaregistrováno 512 odchodů, což je 2,5 procenta členské základny.

AfD byla ještě před několika měsíci považována za nadějného kandidáta pro vstup do Spolkového sněmu, kam se před dvěma lety jen těsně nedostala. Loni se straně se ziskem 7,1 procenta hlasů podařilo vstoupit do Evropského parlamentu a úspěch slavila také v zemských volbách v Braniborsku a Durynsku.

Kvůli vnitrostranickým sporům se ale podpora AfD propadla, v posledních průzkumech se pohybuje těsně pod hranicí pěti procent. Podle analytiků to zřejmě způsobilo nepřehledné soupeření hospodářského a nacionálního křídla AfD, kvůli kterému z vedení odešla řada vedoucích představitelů.