Ve Starém Městě na Uherskohradišťsku atakuje teplota hranici 36 stupňů už druhý den. "Dnes jsme zde naměřili 35,6 stupňů, dosavadní rekord byl z roku 2012 a činil 33,9 stupně," řekl dnes ČTK Roman Volný z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. Podle něj šlo o nejvyšší teplotu ve Zlínském kraji.

V sousedním Olomouckém kraji bylo nejtepleji v Bělotíně, dosavadní rekord z roku 2012 byl překonán o 0,4 stupně. Rekordy padaly i jinde. "V Olomouci jsme dnes naměřili 33,6 stupně, rekord z roku 2012 byl zde vyrovnán. V Luké na Olomoucku bylo 31,5 stupně a rekord byl překonán o 0,8 stupně," uvedl meteorolog. Naopak v Javorníku na Jesenicku, kde padaly rekordy v předchozích dnech, bylo dnes již "pouze" 29,3 stupně. "Foukal zde severozápadní vítr a při těchto směrech větru zde bývá chladněji," doplnil Volný.

Ve Zlínském kraji byly rekordy z roku 2012 překonány například na Horní Bečvě, kde dnes odborníci naměřili 32,2 stupně, v Holešově, kde se teplota vyšplhala na 34,3 stupně a stejnou hodnotu naměřili meteorologové také v Kroměříži. Ve Vizovicích dokonce padl rekord starý 58 let. "Naměřili jsme tam dnes 34,6 stupně, rekord z roku 1957 byl 33,0 stupně," dodal meteorolog.

Podle odborníků tropické počasí v regionu nekončí, vysoké teploty se dají očekávat také v úterý. Pro Olomoucký kraj předpovídají teploty v rozmezí 32 až 33 stupňů, místy i 34 stupňů.

Z tropického počasí mají největší radost převážně provozovatelé koupališť, která byla po celý prodloužený víkend v obležení. Například branami koupaliště v Penčicích u Přerova prošlo během dneška kolem 900 návštěvníků a stejně obležena plocha koupaliště byla i v předchozích dnech. Na koupaliště ve Šternberku na Olomoucku dorazilo dnes podle tamního správce kolem 1000 lidí. Zhruba stovku návštěvníků očekává ještě na večerní koupání.