"Vláda bere na vědomí jasné vítězství tábora Ne v hlasování a respektuje to," řekl Seibert. "Nicméně ve světle rozhodnutí řeckých občanů podmínky pro zahájení jednání o novém záchranném programu zatím nebyly splněny," dodal.

Jak mluvčí německého kabinetu dodal, Evropa bude zkoumat možnosti, jak pomoci řeckým občanům a "vše bude do velké míry záviset na tom, jaké návrhy předloží řecká vláda na stůl".

Jak ho doplnil mluvčí německého ministerstva financí Martin Jäger, "naše pozice je známá ... snížení (řeckého) dluhu pro nás není téma". O restrukturalizaci dluhu podle něj není možné nyní jednat vzhledem k tomu, že Řecko zatím ještě nepředložilo nové návrhy týkající se získání finanční pomoci. Ekonomické reformy spolu s pomocí jsou prý pro Řecko dobrou cestu k udržitelné budoucnosti. Jak dodal, nevidí potřebu, aby se tento přístup změnil, i vhledem k tomu, že fungoval i v jiných zemích, které se ocitly v potížích.

Celkem 61,31 procenta voličů v Řecku odmítlo v nedělním referendu podmínky, které jim v červnu v rámci nové dohody o finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna. Řecký ministr financí dnes ráno oznámil, že odstupuje z funkce, aby usnadnil premiérovi Alexisi Tsiprasovi vyjednání nové dohody s věřiteli.

Podle poslance Michaela Fuchse z vládní Křesťanskodemokratické strany (CDU) Varufakis "urazil celou Evropu, když nás nazval teroristy". Řecký politik tehdy obvinil věřitele z terorismu kvůli tomu, že mezi obyvateli Řecka zasévají strach. "Na Řecko jsme utratili více než 300 miliard eur a pak říká: Jste teroristé. Lituji, ale tohle není způsob, jak by měli lidé mezi sebou komunikovat," uvedl Fuchs.